George Soros spune că preşedintele american Donald Trump riscă să determine izbucnirea unui război nuclear împotriva Coreei de Nord şi că administraţia lui este un pericol pentru întreaga lume, scrie Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Consider că administraţia Trump reprezintă un pericol pentru întreaga lume”, a spus miliardarul american de origine ungară la un eveniment care a avut loc joi în Davos, Elveţia.

„Însă, consider că acesta este un fenomen temporar care va dispărea în 2020 sau chiar mai devreme”, a adăugat Soros, precizând că se aşteaptă la un mare succes al democraţilor la alegerile din 2018.

Soros, preşedinte al Soros Fund Management, în vârstă de 87 de ani, a spus că Fundaţia pentru o Societate Deschisă cheltuieşte peste o jumătate din buget „mai aproape de casă” în schimbul lumii în curs de dezvoltare, într-un efort care are scopul de a proteja democraţia.

Deşi a spus că puterea instituţiilor îl vor împiedica pe Trump să aibă succes, Soros consideră că războiul nuclear şi schimbările climatice reprezintă ameninţări mai mari la adresa civilizaţiei.

„SUA trebuie să accepte Coreea de Nord drept o putere nucleară şi apoi să coopereze şi să negocieze cu China pentru a stabili o alianţă mai bine echipată pentru a confrunta naţiunea. Comentariile sale vin în contextul intensificării tensiunilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii”, a spus Soros.

Vorbind la Forumul Economic Mondial, Soros s-a referit şi la Facebook Inc. şi Google, comparându-le cu companii de jocuri de noroc care încurajează dependenţa în rândul utilizatorilor. El a adăugat că Facebook va rămâne fără oameni pe care să îi „convertească” în mai puţin de trei ani.

Soros a criticat organizaţiile de social media pentru că exploatează datele pe care le controlează şi le-a numit „un pericol” pentru societate care necesită o supraveghere mai atentă.

„Faptul că sunt distribuitori la limita monopolului îi transformă în utilităţi publice şi ar trebui să li se impună reguli mai stricte, cu scopul de a apăra competiţia, inovarea şi accesul universal echitabil şi deschis”, a spus George Soros.

În discursul său, Soros s-a referit şi la Bitcoin, numind criptovaluta „o bulă” şi spunând că aceasta nu reprezintă un depozit de valoare stabile Însă, nu crede că aceasta se va prăbuşi, pentru că este folosită de regimurile autoritare din lume.

„Conducătorii acelor ţări vor apela la Bitcoin pentru a îşi construi un cuib în străinătate”, a spus Soros.

El a vorbit în termeni mai pozitivi despre tehnologia de blocare din spatele Bitcoin, precizând că Fundaţia pentru o Societate Deschisă foloseşte o asemenea tehnologie pentru a ajuta migranţii să comunice cu familiile lor şi pentru a îşi păstra banii în siguranţă.

George Soros s-a mai referit la creşterea naţionalismului, mai ales în cadrul Uniunii Europene, despre care a spus că trebuie să fie „reinventată” în mod radical, astfel încât să redobândească sprijin. El a reafirmat că UE ar trebui să evite crearea unui nucleu european în jurul liniilor din zona euro şi a adăugat că i-ar plăcea ca Marea Britanie să rămână în uniune sau să se alăture din nou.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.