Generalul Mark Milley, în vârstă de 61 de ani, a devenit luni noul şef al Statul Major Interarme american şi urmează să-l consilieze de-acum, din punct de vedere militar, pe vulcanicul preşedinte Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Puteţi fi sigur că vă voi da întotdeauna un aviz militar informat, sincer şi imparţial”, a declarata noul şef al Statului Major, cunoscut prin modul deschis de a se exprima, după ce a depus jurământul în prezenţa lui Donald Trump.

”Sunteţi prietenul meu, consilierul meu, şi meritaţi acest post, nu m-am îndoit niciodată”, i-a răspuns Donald Trump într-un discurs, prin care a încheiat ceremonia.

Un fost jucător de hochei pe gheaţă, generalul Milley, un strălucit ofiţer, absolvent al Universităţii Princeton, care are statura unui jucător de rugby, a participat la războaiele din Irak şi Afganistan.

El îi succedă generalului Joe Dunford, numit în acest post în 2015 de către Barack Obama pe o perioadă de doi ani şi menţinut în funcţie de către Donald Trump în 2017, într-un al doilea mandat de doi ani.

Preşedintele american l-a nominalizat în decembrie pe generalul Milley, la acea vreme şeful Statului Major al Forţelor terestre, să-i succeadă generalului Dunford, în pofida dorinţei lui Jim Mattis, care era atunci secretar al Apărării, şi al cărui candidat era şeful Statului Major al Forţelor aeriene, generalul David Goldstein.

Ofiţerul cu cel mai înalt grad în armata americană beneficiază de prevederile unei noi legi, adoptată în 2017, care dublează durata mandatelor şefului Statului Major şi a adjunctului său - de patru ani -, pentru ca ei să asigure o continuitate militară, în pofida schimbării administraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.