Un general-colonel, Aleksei Diumin, originar din Kursk şi un apropiat al lui Vladimir Putin, căruia i-a fost unul dintre şefii securităţii, a fost numit ”coordonator al operaţiunii antiteroriste” în regiunea Kursk, unde armata ucraineană o ofensivă în urmă cu o săptămână şi în care a cucerit sute de kilometri pătraţi, inclusiv orăşelul Sudja, potrivit unui zvon care se răspândeşte printre principalii bloggeri militari încă de luni, relatează Le Figaro.
Un deputat din acest oblast în Duma de Stat, Nikolai Ivanov, a confirmat această numire la postul rus de televiziune RTVI, care-i atribuie general-colonelului ”sarcina principală de a învinge trupele invaziei forţelor armate ucrainene” în această regiune.
Cotidianul rus anglofon Moscow Times evocă o ”aparentă confirmare”, în contextul în care Kremlinul nu a făcut un anunţ oficial în acest sens, iar presa mare şi agenţiile ruse de presă nu menţionează această ipoteză.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Totul a început luni, în timpul reuniunii organizate de către Vladimir Putin la reşedinţa sa de la Novo Ogariovo, în apropiere de Moscova, transmisă în diect la televizor.
Generalul Diumin a apărut la un loc de frunte între participanţi, aşezat la stânga lui Sergei Şoigu, fostul ministru rus al Apărării, numit în mai secretar al Consiliului rus de Securitate.
Aleksei Diumin - prezentat o vreme de presa rusă ca înlociutor al lui Şogu la remanierea din primăvară - era până atunci guvernatorul oblastului Tula, a fost numit secretar al Consiliului de Stat, un organ consultativ aflat în directa subordonare a preşedintelui rus, şi asistent al lui Vladimir Putin în cadrul puternicii Administraţii Prezidenţiale.
”TOATE PUTERILE”
După reuniunea de luni, bloggeri militari ruşi, deosebit de influenţi după lansarea Războiului în Ucraina, au început să scrie că Diumin va ”coordona” frontul din Kursk.
”Potrivit unor surse interne, preşedintele rus i-a dat deja asistentului său «mai multe instrucţiuni importante» (...). Rolul său este să coordoneze toate departamentele care operează de-acum în comun în regiunea Kursk şi care fac totul pentru goni inamicul”, a anunţat, primul, canalul anonim pe Telegram ”PolitSatirKa”, care face parte din rândul puternicelor publicaţii informale.
Citat cu regularitate de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, el face parte dintre reţele proguvernamentale pe Telegram, potrivit site-ului independent de investigaţii Agentstvo, citat de Moscow Times.
Ziarul online proguguvernamental Readovka, înfiinnţat în 2011, a preluat apoi vestea.
”Diumin a fost deja în zona de frontieră”, scrie acest site.
Rybar, cel mai celebru dintre ”milblogger”-i, a anunţat apoi că Diumin este ”dotat cu toate puterile pentru a rezolva criza operaţională în regiunea Kursk”.
”Acesta este semnul că forţele de securitate singure nu au fost în măsură să rezolve problemele de coordinare (...). Numirea sa înseamnă că echipa lui Putin preia controlul total asupra situaţiei (...). Îmi amintesc că Diumin era destinat la postul de ministru al Apărării. Ei, bine, el are puteri mult mai extinse”, comenta bloggerul pe un ton crtiic, pe care-l adioptă adesea împotriva armatei.
”WarGonzo”, alt cont pe Telegram foarte urmărit, a evocat această numire, recunoscând că nu există ”date oficiale”.
Mesaje postate de ”Sladkov”, alt ”milblogger”, seamănă, însă îndoiala.
El a început prin a urma turma şi a scris că Aleksei Diumin a fost numit ”comandant al Direcţiei Nord a Regiunii Militare de Nord” - în jargonul militar rus zona care corespunde zonei de luptă din Kursk.
Însă el a revenit şi a publicat marţi dimineaţa, tot pe Telegram, o ”explicaţie” cel puţin enigmatică.
”Este interesant. Am citit la o agenţie guvernamentală respectată (această) numire a lui Aleksei Diumin. Acum, mesajul oficial a dispărut, iar ei trimit la mine”, scrie el.
Numai că, aşa cum scrie site-ul de investigaţii Agentstvo, nicio urmă a unei ştiri, nici măcar ştearsă, nu a fost de găsit, în acest stadiu, la agenţiile de presă Tass sau Ria Novosti.
Posibila, dar încă ipotetica numire a lui Aleksei Diumin drept coordonator al operaţiunilor în Kursk este înconjurată în mult fum.
Această incertitudine seamănă cu luptele care se desfăşoară în regiune - amploarea exactă a teritoriilor controlate de Kiev este necunoscută, iar informaţiile despre luptele în curs sunt trunchiate.
”Situaţia pare în continuare confuză”, declară Le Figaro o sursă militară franceză, în contextul în care este încă dificil să se traseze o linie a frontului precisă.
”Dacă se confirmă venirea generalului Diumin, vom avea mai degrabă un Stat Major interministerial însărcinat cu operaţiuni în regiunea Kursk decât care să ţină de Ministerul Apărării. Ar fi o palmă aplicată acestuia din urmă”, decriptează acest ofiţer superior.
OMUL CARE L-A SALVAT PE PUTIN DE UN URS
Numele lui Diumin nu le este, câtuşi de puţin, necunoscut ruşilor.
Generalul, în vârstă de 51 de ani, este citat cu regularitate în luga şi schimbătoarea listă a posibililor succesori ai lui Vladimir Putin.
Un fost ofiţer FSB, el a făcut parte din serviciul prezidenţial de protecţie, iar în această calitate a fost una dintre cele mai apropiate gărzi de corp a preşedintelui rus după ce acesta a ajuns la putere în 1999.
”Fosta gardă de corp care l-a salvat pe Putin de un urs - şi care i-ar putea succeda”, titra în mai Times, evocând o anecdotă, fără îndoială un pic romanţată, potrivit căreia Diumin l-ar fi protejat pe preşedintele rus după xce un urs s-ar fi apropiat de reşedinţa acestuia.
General-colonelul colecţionează posturi strategice.
În 2014 el era adjunctul şefului serviciului rus de informaţii militare GRU, iar în această calitate ar fi jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei.
În 2015, el a fost numit adjunct al ministrului Apărării.
Apoi, în 2016, a intrat în politică şi a fost ales guvernator al Tula, o regiune situată la 200 de kilometri sud de Moscova.
La remanierea din mai 2024, el a revenit cât mai aproape de Putin, în centrul puternici maşini de la Kremlin, mai puţin dacă se întoarce, în prezent, pentru o vreme, în regiunea copilăriri sale Kursk.
Zvonul persistă, dar este un zvon.
”Asta-mi aminteşte de august 1999, când Putin însuşi, necunoscut în ţară, a fost numit premier de către Elţîn şi însărcinat să respingă incursiunea cecenă în Daghestan, construindu-şi astfel o reputaţie de «garant al legii» pe drumul către succesiunea prezidenţială”, declară pe X cercetătorul Aleks Iusupov, directorul Programnului Rusia la Centrul Friedrich Eibert Stiftung.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.