Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Turcia duminică şi luni, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, pe fondul intensificării conflictului dintre Israel şi Hamas, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken se află sâmbătă în Iordania pentru discuţii cu partenerii arabi ai Statelor Unite, după ce a vizitat Israelul cu o zi înainte. 

În cadrul acesteia, el a făcut apel la comunitatea internaţională să cruţe civilii palestinieni prinşi în conflictul dintre Israel şi Hamas, declanşat de atacul sângeros din 7 septembrie în Fâşia Gaza şi a  vorbit despre accelerarea livrării de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, precum şi perspective pe termen mai lung.

De asemenea, el a discutat despre "mecanisme urgente pentru a opri violenţele, a calma retorica şi a reduce tensiunile regionale", într-un moment în care comunitatea internaţională se teme că conflictul ar putea reizbucni, potrivit comunicatului Departamentului de Stat.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acţiunilor Israelului în Fâşia Gaza.

În declaraţia sa, Departamentul de Stat nu a confirmat o întâlnire între Blinken şi preşedintele turc, chiar dacă aceasta părea probabilă, potrivit anturajului său.

La Ankara, şeful diplomaţiei americane va discuta, de asemenea, despre Ucraina şi despre finalizarea aderării Suediei la NATO, blocată de mult timp de Turcia, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele turc a înaintat recent Parlamentului turc protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj, dar procesul nu a fost finalizat.

Atacurile sângeroase comise de luptătorii Hamas pe teritoriul israelian s-au soldat cu peste 1.400 de morţi, majoritatea civili ucişi la 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene. Bombardamentele israeliene ca represalii asupra Fâşiei Gaza au ucis aproape 9.500 de persoane, în principal civili, potrivit guvernului Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.