Ministerul francez al Agriculturii a publicat joi o primă listă cu produse în care se află urme de fipronil şi care sunt vândute în Franţa, dar sunt fabricate în Olanda - gaufres sub marca distributorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şaptesprezece intrări de gaufre ale mărcilor Leclerc, Carrefour, Intermarché, Leader Price, Franprix, Système U, Monoprix şi Casino, vândute pe piaţă începând din 23 iunie, se află pe această listă, care poate fi accesată pe site-ul Ministerului Agriculturii la adresa https://agriculture.gouv.fr/fipronil-liste-des-produits-retires-de-la-vente-en-france/

Produsele listate de minister sunt retrase de pe piaţă, deoarece conţin fipronil într-o concentraţie care depăşeşte limita admisă. Însă nivelurile constatate ”nu prezintă un risc pentru consumator, potrivit referinţelor ştiinţifice”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Utilizarea acestui insecticid - interzis în Europa asupra animalelor care intră în lanţul alimentar - de către societăţi de dezinfecţie care au acţionat în ferme în Olanda, Belgia, Germania şi Pas-de-Calais a provocat un scandal sanitar care afectează de-acum cel puţin 17 ţări europene.

Ministrul Agriculturii Stéphane Travert a anunţat marţi că, pe măsură ce rezultatele analizelor vor fi cunoscute, numele produselor contaminate va fi făcut public pe site-ul ministerului.

Produsele care figurează pe această primă listă au fost identificate cu ajutorul unor controale efectuate de întreprinderi olandeze, subliniază ministerul francez.

Până în prezent, ministerul francez a înregistrat 16 unităţi de procesare, două unităţi de ambalare a ouălor şi 40 de angrouri care au importat ouă sau produse din ouă susceptibile să conţină fipronil.

Noi produse, de această dată fabricate în Franţa, ar putea să fie introduse ulterior pe această listă.

Ministerul precizează de altfel că lista cu produse retrase de la vânzare va fi actualizată în funcţie de rezultatele analizelor care sunt în curs, în cadrul ”unui dispozitiv de autocontrol implementat de către profesionişti care au primit ouă sau produse pe bază de ouă suspecte”, pe o parte, şi ”unui plan naţional de controale oficiale, efectuate de către serviciile de inspecţie ale direcţiilor departamentale însărcinate cu protecţia populaţiilor”.

Un bilanţ al controalelor oficiale realizate de serviciile de stat în unităţi din filiera ouălor şi produselor pe bază de ouă urmează să fie făcut public în zilele următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.