Folosirea armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia ar avea „consecinţe severe”, au declarat vineri miniştrii de externe din ţările G7, după reuniunea avută în Germania, unde între altele au decis să pună la punct un mecanism de cooperare prin care să ajute Ucraina să-şi refacă reţelele de energie şi apă care au fost vizate în ultima vreme de bombardamentele intense ale Moscovei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă”, au afirmat miniştrii celor mai puternice state democratice într-o declaraţie comună în care resping totodată acuzaţiile nefondate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina pregăteşte o aşa-numită „bombă murdară”.

„Inspecţiile efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au confirmat că aceste acuzaţii sunt nefondate şi felicităm Ucraina pentru transparenţa sa”, spun şefii diplomaţiilor din G7.

Aceştia au adăugat că ţările pe care le reprezintă vor continua să contracareze dezinformarea Rusiei, „inclusiv acuzaţiile false privind armele biologice", prin „consolidarea capacităţii mecanismului de reacţie rapidă al G7 pentru un răspuns coordonat”.

Pe de altă parte, G7 a stabilit un „mecanism de coordonare” pentru a ajuta Ucraina „să repare, să restabilească şi să îşi apere infrastructura critică pentru energie şi apă”.

Declaraţia comună condamnă totodată atacurile Rusiei împotriva civililor şi a infrastructurii civile, în special a instalaţiilor energetice şi de apă.

„Prin aceste atacuri, Rusia încearcă să terorizeze populaţia civilă. Atacurile nediscriminatorii împotriva populaţiei civile şi a infrastructurii constituie crime de război şi ne reiterăm hotărârea de a ne asigura că va exista o responsabilizare deplină pentru acestea şi pentru crimele împotriva umanităţii”, au declarat miniştrii de externe. 

Ucraina se confruntă cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice şi a surselor de energie de la începutul lunii octombrie. Aproximativ 450.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate vineri, în condiţiile în care întreruperile de curent continuă în întreaga ţară.

Miniştrii de externe din G7 au mai cerut Rusiei „să înceteze imediat războiul de agresiune împotriva Ucrainei şi să îşi retragă toate forţele şi echipamentele militare”.

Din G7 fac parte dintre cele mai mari economii ale lumii democratice: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.