Un val de furtuni devastatoare care traversează nord-estul Statelor Unite ale Americii lasă în urmă doi morţi, cauzează anularea a mii de zboruri şi lasă peste 1,1 milioane de locuinţe şi afaceri fără electricitate, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul Naţional de Meteorologie (National Weather Service – NWS) a emis o atenţionare de tornadă pentru mare parte din zona DC (Districtul Columbia), în vigoare până la ora 9 p.m., precum şi o avertizare de inundaţii, până marţi dimineaţă. O avertizarea specială arăta: ”Există un risc semnificativ privind vânt care provoacă pagube, local cu forţa devastatoare a unui uragan, precum şi posibilitatea de grindină de dimensiuni mari şi tornade, chiar unele puternice”.

Aria de răspândire a furtunilor a fost mare, cu atenţionări şi avertizări de tornade emise în zece state, din Tennessee în New York. Serviciul Naţional de Meteorologie a afirmat că zona cu cele mai mari îngrijorări este regiunea Washington-Baltimore.

În Anderson, Carolina de Sud, un băiat de 15 ani care a ajuns la casa bunicilor în timpul furtunii a fost lovit şi ucis de un copac, care a căzut peste el când s-a dat jos din maşină, potrivit Biroului de Medicină Legală din comitatul Anderson. În Florence, Alabama, Poliţia a anunţat că un bărbat de 28 de ani a murit după ce a fost lovit de un fulger, a relatat presa locală.

Până luni după-amiază, peste 2.600 de zboruri interne au fost anulate şi 7.900 au avut întârzieri, potrivit serviciului de monitorizare a traficului aerian FlightAware.com. Peste un sfert dintre anulări au fost de pe Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta, care revine la normal după întreruperile cauzate de furtunile de duminică.

Până seara, peste 1,1 milioane de clienţi din Alabama, Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, Tennessee, Virginia de Vest şi Virginia – toate state aflate în calea furtunilor – nu aveau electricitate, potrivit poweroutage.us. Consiliul director al companiei de utilităţi Knoxville a transmis pe Twitter că avariile în zona deservită în Tennessee erau ”răspândite şi vaste” şi probabil va dura câteva zile să fie remediate.

Temperaturile de peste 37 de grade Celsius persistă în sudul SUA, din Arizona în Florida, cu temperaturi resimţite de până la 46 de grade, în timp ce valul de căldură afectează peste 65 de milioane de americani.

Avertizări privind temperaturi extreme rămân în vigoare în oraşe precum Phoenix, Dallas, Houston, New Orleans şi Orlando.

”Căldura înăbuşitoare din timpul zilei, răcorirea limitată peste noapte şi temperaturile minime din timpul nopţii ridicate pe arii extinse vor prezenta un risk semificativ pentru sănătate pentru oricine, în special pentru cei fără sisteme eficiente de răcorire şi hidratare adecvată”, a arătat Serviciul Naţional de Meteorologie.

Între timp, nord-estul SUA se pregăteşte pentru riscul unor furtuni neobişnuit de periculoase. Centrul pentru Predicţia Furtunilor al NWS a emis o atenţionare privind riscul de gradul 4 din 5 privind furtuni puternice în zone din Midwest şi de-a lungul coastei de est, care ar putea afecta până la 120 de milioane de oameni.

”Este posibilă manifestarea unor fenomene meteo extreme… cu vânt puternic pe arii extinse, local cu forţă devastatoare şi tornade izolate”, a transmis serviciul.

NWS avertizează că în prezent sunt emise cinci atenţionări de tornade şi două privind furtuni extreme. Statele vizate sunt Kentucky, Ohio, Carolina de Nord, Tennessee, Georgia, Alabama, Virginia, Virginia de Vest, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey şi New York, precum şi Washington DC.

”Acesta pare a fi unul dintre cele mai de impact evenimente meteo extreme din zona Atlanticului pe care le-am văzut în ultimul timp”, a declarat, într-un briefing pe Facebook, meteorologul de la Serviciul Naţional de Meteorologie Chris Strong.

Meteorologii sunt îngrijoraţi şi de momentul apariţiei acestor furtuni. Ele sunt aşteptate să lovescă zone intens populate după-amiaza târziu şi seara devreme, făcând ca angajaţii federali să fie trimişi acasă mai devreme, pentru a nu se afla în maşini în mijlocul vântului, al grindinei şi tornadelor.

Strong a avertizat: ”Staţi într-un adăpost solid. Acasă sau la muncă”.

Vremea extremă ar putea lăsa în urmă vânt devastator, grindină, ploi torenţiale şi inundaţii.

În această vară au fost observate modele rare de fenomene meteo, cu căldură înăbuşitoare, incendii de vegetaţie, furtuni puternice şi tornade. Climatologii avertizează asupra unor fenomene meteo mai frecvente şi mai puternice ca rezultat al crizei climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.