Furtuna tropicală Hilary a lovit duminică statul american California şi a provocat inundaţii fulgerătoare, după ce a traversat peninsula Baja California din Mexic cu o forţă mortală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O persoană a murit în Mexic, în contextul în care s-au raportat inundaţii în peninsulă, unele drumuri fiind distruse de ape. Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat torenţi furioşi care se revărsau pe străzi.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat stare de urgenţă pentru o mare parte din sudul Californiei, avertizările de inundaţii fiind în vigoare cel puţin până luni la ora 3 dimineaţa (10.00 GMT), în această regiune mai obişnuită cu seceta.

Zonele muntoase şi de deşert ar putea avea parte de 12-25 cm de ploaie, adică atât cât primesc de obicei deşerturile într-un an, potrivit meteorologilor.

Prima furtună tropicală care a lovit comitatul Los Angeles din 1939 încoace a provocat inundaţii grave în Munţii San Gabriel, la est de oraş, şi în zonele de coastă din nord-vest, în comitatul Ventura.

Comitatul San Bernardino a ordonat evacuarea mai multor localităţi din munţi şi văi, unde imaginile de pe reţelele de socializare au arătat torenţi de apă, noroi, pietre şi copaci.

În Wrightwood, California, la aproximativ 112 km (70 de mile) nord-est de Los Angeles, ploaia a purtat copaci şi noroi de pe un deal din Sheep Canyon. Mai la est, în Oak Glen - unul dintre cele cinci oraşe din comitatul San Bernardino aflate sub ordin de evacuare - torenţii au smuls din rădăcini copaci.

La vest, în comitatul Ventura, mai populat, Serviciul Naţional de Meteorologie a avertizat asupra inundaţiilor care pun în pericol viaţa. Serviciul meteorologic a raportat maşini blocate în comunitatea Spanish Hills, unde a precizat că pompierii au avut intervenţii rapide de salvare a oamenilor din apă.

"NU AM VĂZUT NICIODATĂ AŞA CEVA"

Furtuna i-a uimit pe oamenii din oraşul Rancho Mirage, unde apa şi molozul au acoperit drumurile închise.

"Este de-a dreptul uimitor. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva", a declarat Sean Julian, în vârstă de 54 de ani, din Rancho Mirage. "Văd mulţi copaci căzuţi. Şi este un copac mare care tocmai a căzut acolo şi probabil că nu ar trebui să fiu aici".

DJ Hilton, din oraşul vecin Cathedral City, a declarat: "Am mai avut furtuni înainte, dar niciodată ceva cu vânt atât de puternic şi ploi în acelaşi timp."

Sute de zboruri în San Diego, Las Vegas şi Los Angeles au fost anulate, iar evenimentele sportive profesioniste au fost reprogramate. Los Angeles Unified School District şi San Diego Unified School District, cele mai mari două districte şcolare din stat, au anulat cursurile pentru luni. Valuri periculoase au lovit plajele din sudul Californiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.