Utilizatorii reţelelor sociale din China au reacţionat cu furie la comentariile unui oficial local al Partidului Comunist care a sugerat că oraşul Zhuozhou şi alte zone deja afectate de inundaţii din apropierea Beijingului ar trebui folosite pe post de "canale de drenare pentru capitală", relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ni Yuefeng, secretarul Partidului Comunist pentru Hebei, o provincie care se învecinează cu capitala chineză pe trei laturi, a făcut aceste comentarii după ce a vizitat zonele inundate, la începutul acestei săptămâni. 

Taifunul Doksuri s-a abătut asupra nord-estului Chinei, distrugând case şi forţând sute de mii de oameni să fugă din calea apelor.

Unul dintre cele mai afectate oraşe este Zhuozhou, în care locuiesc peste 600.000 de persoane şi care într-o săptămână a avut parte de precipitaţii cât în mai mult de un an. Peste 134.00 de locuitori din Zhuozhou au fost afectaţi de apele revărsate care au luat în vâltoarea lor maşini şi autobuze, au distrus poduri şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică. Ploile torenţiale au transformat drumurile în râuri în întreaga regiune.

În comentariile publicate pe canalul oficial WeChat din Zhuozhou, Ni a promis să folosească zonele de captare şi de reţinere a apei pentru a reduce presiunea asupra Beijingului, iar oraşul "să servească în mod decisiv drept un canal de drenaj pentru capitală". Articolul a fost şters între timp, iar discuţiile pe această temă par să fie cenzurate pe Weibo. Un hashtag corespunzător a avut peste 80 de milioane de vizualizări până joi, potrivit Bloomberg.

Bazinele de acumulare a apei din inundaţii sunt facilităţi concepute special pentru a stoca apele de la inundaţii şi pentru a le elibera treptat, reducând daunele provocate de ploile torenţiale uriaşe. Reţeaua de control a inundaţiilor din China acordă prioritate capitalei şi oraşelor mari, cum ar fi oraşul vecin Tianjin, ceea ce înseamnă că apele din inundaţii sunt deviate către zonele rurale şi oraşele mai mici, cum ar fi Zhuozhou.

Multe comentarii online despre Zhuozhou au fost şterse de cenzorii chinezi, dar unii utilizatori de social media au continuat să facă referiri codificate la comentariile lui Ni.

"Hebei este doar spre folosul Beijingului", a scris unul dintre ei. "Cuvintele secretarului sunt cu adevărat neruşinate", a scris altul.

"Deşi viaţa umană este nepreţuită, unele vieţi umane sunt mai nepreţuite decât altele", a scris un utilizator pe Zhihu, o platformă socială asemănătoare cu Reddit. Comentariul a fost unul dintre multele înregistrate de FreeZhihu, un site care urmăreşte conţinutul şters.

Un alt comentariu, acum şters, suna astfel: "Aceasta este neputinţa unui loc mic... Întreaga lume este atentă la ceea ce se întâmplă la Beijing".

Joi, Hu Xijin, fostul redactor-şef al publicaţiei de stat Global Times, a scris pe Weibo că descrierea zonelor din jurul Beijingului drept un canal de drenaj "se referă în principal la politică şi securitate, ceea ce înseamnă că stabilitatea socială din jurul Beijingului ajută la guvernarea socială a capitalei". El a făcut apel la oameni să îşi însuşească "bunele intenţii" ale cadrelor de partid.

În toată provincia Hebei, peste 1,2 milioane de persoane au fost relocate, inclusiv peste 850.000 din zonele destinate acumulării inundaţiilor.

De asemenea, au fost criticate comentariile făcute de Li Guoying, ministrul resurselor de apă, care a declarat că eforturile de ajutorare ar trebui să aibă ca prioritate siguranţa aeroportului Beijing Daxing şi a zonei noi Xiong'an, precum şi a persoanelor din zonele de reţinere a inundaţiilor.

"De ce să asigurăm doar aceste două zone?" a scris pe Twitter Fang Shimin, un cercetător stabilit în SUA.

Xiong'an este o nouă metropolă în curs de construcţie la sud de Beijing, care este considerată un proiect preferat al liderului chinez Xi Jinping, care vrea să ridice un nou centru economic în regiune.

Beijingul a suferit, de asemenea, de pe urma celor mai grave precipitaţii de când au început înregistrările, în urmă cu 140 de ani. Oraşul a înregistrat 744,8 de litri pe metru pătrat de ploaie între sâmbătă şi miercuri, potrivit Biroului Meteorologic din Beijing, iar cel puţin 21 de persoane au murit.

Mii de persoane au fost mutate vineri din casele lor din Beijing şi din zonele înconjurătoare, în timp ce se aşteptau şi mai multe inundaţii care pun în pericol vieţile oamenilor, din cauza râurilor care se umflă şi a sistemelor de drenaj copleşite.

Capitala este deosebit de vulnerabilă la inundaţii, deoarece dezvoltarea sa urbană rapidă a dus la o expansiune de clădiri şi drumuri din beton şi la o diminuare a spaţiilor verzi, ceea ce limitează capacitatea oraşului de a evacua apa în mod eficient.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.