Fundaţia Donald J. Trump a acceptat să se dizolve - o victorie a procurorilor statului New York care au dat-o în judecată în iunie, acuzându-l pe preşedintele american că a folosit-o pentru a-şi finanţa mai degrabă cheltuielile personale decât să facă acte de caritate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fundaţia a semnat un acord prin care acceptă ”să se dizolve sub supervizare judiciară”, aşa cum cerea justiţia newyorkeză, care va putea astfel să se asigure ca activele rămase să fie repartizate între organizaţii de caritate reale, a anunţat marţi procurorului statului New York Barbara Underwood.

Acest acord urmează să fie supus aprobării statului New York, scrie Reuters.

În urmă cu şase luni, ”Attorney General” Barbara Underwood l-a atacat în justiţie pe Donald Trump, pe trei dintre copiii săi şi fundaţia, acuzând că preşedintele s-a folosit de această fundaţie ca de un ”carnet de cec” în campania sa din 2016. 

Donald Trump denunţa atunci ”un caz ridicol”, urzit de ”democraţi newyorkezi sordizi”.

Potrivit lui Barbara Underwood, care a sesizat Curtea Supremă a New Yorkului, o anchetă de 21 de luni, lansată de către predecesorul său Eric Schneiderman, a permis să se scoată la iveală atât ”o vastă coordonare politică ilegală” între fundaţie şi echipa de campanie a lui Trump în 2016, cât şi ”tranzacţii interesate repetate”, spre profitul intereselor persoanle şiprofesionale ale lui Donald Trump.

”Domnul Trump a condus fundaţia mai degrabă în funcţie de capriciile sale decât conform legii”, se arată în plângere.

Acţiunea în justiţie împotriva fundaţiei, pe care aceasta o acuză că a funcţionat după ”un model şocant de ilegalitate”, nu s-a terminat, a subliniat procuroarea.

”Noi ne vom continua acţiunea, pentru a ne asigura că Fundaţia Trump şi administratorii ei răspund de încălcările clare şi repetate ale legii”, a anunţat ea.

Justiţia reclamă în continuare ca fundaţia să restituie aproximativ 2,8 milioane de dolari care se presupune că au fost cheltuiţi necuvenit, şi să plătească amenzi.

Ea cere totodată ca lui Donald Trump şi celor trei copii ai săi din prima căsătorie - Donald Junior, Eric şi Ivanka, care fac parte din fundaţie - să li se interzică să mai conducă vreo organizaţie de caritate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.