Un muncitor aflat pe şantierul de dezmembrare a centralei nucleare devastate de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, a suferit o contaminare radioactivă la nivelul feţei, potrivit operatorului centralei, unde un incident similar a avut loc în octombrie, transmite Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai recent incident trebuie să se fi produs luni, când muncitorul şi-a îndepărtat după muncă masca de pe faţă, pe care se depusese material radioactiv, a explicat Tepco într-un comunicat de joi.

Examinările efectuate pe întreg corpul său au arătat că contaminarea internă nu a depăşit standardele internaţionale de securitate, iar starea de sănătate a angajatului a fost imediat stabilă, a precizat Tepco. Alte rezultate ale analizelor vor fi disponibile în ianuarie.

Miezurile a trei reactoare de la centrala Fukushima Daiichi s-au topit, după tsunamiul uriaş din martie 2011 care a devastat situl, provocând cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl, în 1986.

Câteva mii de persoane lucrează încă zilnic la Fukushima Daiichi pentru a efectua operaţiuni complexe de curăţare şi dezmembrare care se aşteaptă să dureze încă câteva decenii.

La sfârşitul lunii august, Tepco şi guvernul japonez au început evacuarea foarte treptată în mare a 1,3 milioane de metri cubi de apă tratată de la centrală, folosită în special pentru răcirea miezurilor celor trei reactoare care s-au topit în urma catastrofei. Acest proces a fost validat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dar a provocat o criză diplomatică între Japonia şi China, care a suspendat toate importurile de produse marine japoneze la sfârşitul lunii august, urmată de Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.