Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori le-a cerut, marţi, iertare celor pe care i-a dezamăgit prin actele comise în perioada în care a condus ţara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fujimori, aflat în spital, a postat pe Facebook un filmuleţ prin care îi mulţumeşte preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski pentru că l-a graţiat şi îşi cere scuze în faţa celor pe care i-a dezamăgit.

“Sunt conştient că rezultatele din timpul guvernului meu au fost, în parte, primite bine, dar recunosc şi că pe alţi compatrioţi i-am dezamăgit. Le cer iertare acestora din toată inima”, a spus Fujimori.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Mai mult de 5.000 de peruani au manifestat luni seară la Lima, în ciuda sărbătorilor de Crăciun, pentru a denunţa graţierea acordată fostului preşedinte Alberto Fujimori şi au cerut demisia actualului şef de stat, pe care-l acuză că a negociat politic această măsură.

Alberto Fujimori, fost preşedinte al Peru între 1990 şi 2000, condamnat la închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, a fost graţiat duminică de Pedro Pablo Kuczynski.

Pe parcursul celor două mandate ale sale, Fujimori a fost criticat în urma măsurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei şi pentru folosirea fondurilor guvernamentale în a-şi susţine campaniile electorale. El a fost acuzat că s-a folosit de serviciul secret de inteligenţă condus de Vladimiro Montesinos pentru a-şi intimida şi spiona rivalii.

În noiembrie 2000, el a plecat în Japonia, ţara natală a părinţilor lui, unde a trăit timp de cinci ani în autoexil. Într-o încercare de a-şi resuscita cariera politică, el a venit în Chile, în noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autorităţilor peruane.

În 2007, Fujimori a fost acuzat şi condamnat la şase ani de închisoare pentru mită şi abuz de putere. În 2009, el a primit încă 25 de ani de închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise în timpul mandatului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.