Urme de explozibil au fost descoperite la bordul unui vrachier care traversa Marea Neagră şi care a oprit într-un port fluvial ucrainean în mai, acuză luni Serviciul federal rus de securitate FSB, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 22 iulie, în cala unui cargou străin aflat în drum dinspre Turcia către portul (rus) Rostov-pe-Don să încarce cereale, s-au găsit urme de explozivi - dinitrotoluen (DNT) şi tetril”, acuză FSB, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

”Semne ale unui amestec al unei terţe părţi în părţile structurale ale navei de marfă uscată au fost scoase la iveală”, acuză FSB.

Nava ar fi vizitat - în mai - portul fluvial ucrainean Kilia, pe Dunăre, iar în iulie şi-a schimbat, în portul turcesc Tuzla, echipajul de 12 marinari ucraineni şi numele vasului, acuză FSB.

”Aceste circumstanţe pot indica posibilitatea folosirii unei nave civile străine la transportul de explozivi pe teritoriul Ucrainei”, acuză FSB.

Portul Kilia nu făcea parte din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, din care făceau parte porturile Ciornomorsk, Odesa şi Ijni/Pivdenii, care au capacitate de export mult mai mare.

Moscova a anunţat la începutul săptămânii trecute că se retrage din acord.

Acordul de la Istanbul a permis exportul cerealelor din sudul Ucrainei, după ce Rusia a blocat porturile ucrainene şi a provocat o criză alimentară mondială.

Rusia a atacat cu dronă zona portului de la Dunăre, după ce Moscova a amenin ţat nave care traversează Marea Neagră către Ucraina.

Autorităţile ucrainene au acuzat-o luni de lansarea ”unui atac de patru ore cu drone (de tip) Shahed-136” vizând infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre.

În aceste atacuri au fost lovite infrastructuri folosite în exportul cerealelor, însă era neclar imediat care anume port a fost lovit.

Trei drone au fost distruse de către forţe ucrainene antiaeriene, însă ”unele au trecut”, potrivit unor oficiali militari din Odesa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.