Agenţia internă de spionaj a Rusiei a declarat joi că a reţinut doi sabotori ucraineni care plănuiau să arunce în aer liniile de alimentare a două centrale nucleare pentru a opri reactoarele şi a face Rusia de ruşine înainte de a marca Ziua Victoriei în această lună, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că sabotorii care lucrau pentru serviciile secrete ucrainene au amplasat explozibili pe 11 stâlpi de electricitate de la centralele nucleare Leningrad şi Kalinin.

"Planul serviciilor speciale ucrainene a fost de a determina oprirea reactoarelor nucleare, de a perturba funcţionarea centralelor nucleare şi de a provoca grave prejudicii economice şi de reputaţie Federaţiei Ruse", a precizat FSB într-un comunicat.

Atacurile urmau să aibă loc în ajunul marcării, la 9 mai, a victoriei asupra Germaniei naziste, a precizat FSB, care nu spune exact când au fost arestaţi cei doi suspecţi.

Centrala de la Leningrad este cea mai mare centrală atomică din Rusia. Este situată în Golful Finlandei, în apropiere de Sankt Petersburg, în timp ce uzina nucleară Kalinin se află la 350 km nord de Moscova.

FSB susţine că sabotorii au fost recrutaţi în 2022 de către serviciul de informaţii externe al Ucrainei (FISU) şi au primit pregătire specială în tabere din Kiev şi regiunea Mikolaiv. Ei au intrat în Rusia prin Polonia şi Belarus, potrivit FSB. Doi complici ruşi au fost, de asemenea, reţinuţi, a precizat FSB.

Materialul pentru bombe - inclusiv 36,6 kg de C-4, 61 de detonatoare şi 38 de temporizatoare - a venit prin Polonia, Lituania şi Belarus, menţionează serviciul rus de securitate.

"Inculpaţii au mărturisit că au cooperat cu serviciul de informaţii externe al Ucrainei pentru a pregăti şi comite sabotaje pe teritoriul Rusiei", potrivit FSB.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.