Portelicopterul amfibie (PHA) Tonnerre a plecat miercuri după-amiaza din Toulon pentru a ”susţine spitalele” din Fâşia Gaza, anunţă miercuri, într-o vizită la Cairo, preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această navă, care a intrat în serviciu în 2007, este menită să fie desfăşurată rapid şi poate servi ca centru de gestionare a unei crize sau în evacuări sanitare.

Într-un spital de la bordul portelicopterului - de 750 de metri pătraţi - pot fi instalate 69 de paturi, dar poate fi mărit şi include două blocuri operatorii.

Portelicopterul amfibie Tonnerre a fost desfăşurat în Operaţiunea Resilience şi a efectuat evacuări sanitare din Corscica pe continent.

El a fost desfăşurat în Liban, unde a ajutat în operaţiuni de curăţare a portului Beirut, după explozia din 2020.

El poate îmbarca până la 16 elicoptere ale Forţelor terestre şi poate permite lansarea unei debarcări.

Portelicopterul participa, de câteva zile, la exerciţiul MILEX23 - care pregăteşte o capacitate de desfăşurare rapidă a Uniunii Europene (UE).

Emmanuel macton a anunţat miercuri la Cairo, alături de omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi că ”o navă aparţinând Marinei naţionale”  franceze urmează să sosească în Fâşia Gaza, cu scopul de a ”susţine spitalele din regiune”.

Acest gest vizează să faciliteze acordarea de îngrijiri de sănătate în enclava palestiniană, bombardată intensiv de armata israeliană în urma atacului sângeros al Hamas în Israel la 7 octombrie.

Avioane franceze urmează să livreze material medical în Fâşia Gaza, a anunţat Macron.

Un avion francez urmează să livreze material medical joi. ”Vor urma altele”, a anunţat şeful statului francez.

Franţa încearcă de mai multe zile să faciliteze accesul unor ajutoare umanitare în enclavă.

Cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza sunt supuţi unui asediu ”complet” prin care sunt privaţi de apă, electricitate, hrană, medicamente şi carburant.

Pentru moment, doar trei convoaie cu ajutorare umanitare au trecut, în ultimele zile, prin oraşul palestinian Rafah, situat la frontiera cu Egiptul.

EPIDEMIILE, O ”PROBLEMĂ DE TIMP”

Numeroşi medici au spus în ultimele zile că fac operaţii chirurgicale la lumina telefoanelor mobile, din cauza lipsei electricităţii.

La unul dintre spitalele din gaza a avut loc o explozie la 17 octombrie.

Trimiterea acestor ajutoare este menită să răpundă îngrijorărilor unor organizaţii internaţionale.

Medicul Richard Brennan de la Biroul Regional Méditerranée al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizează că epidemiile în Fâşia Gaza sunt ”doar o problemă de timp”, din cauza consumului de apă contaminată, în lipsa apei potabile.

Unul dintre spitale şi două clinici din trei nu funcţionează, iar instituţiile de sănătate şi personalul sunt copleşite de numărul uriaş de traumatisme - dintre care multe sunt răni complexe cauzate de explozii, potrivit ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.