Soldaţii mobilizaţi pentru protestele de sâmbătă ale vestelor galbene de la Paris vor acţiona sub instrucţiuni clare însă ar putea deschide focul dacă vieţile lor sau ale civililor vor fi puse în pericol, a declarat generalul Bruno Leray, guvernatorul militar al Parisului vineri, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trupele vor fi mobilizate sâmbătă pentru a păzi clădirile publice, permiţând astfel poliţiei să se concentreze asupra protestatarilor în cazul unor noi violenţe în Paris şi alte oraşe, a informat guvernul miercuri.

Soldaţii mobilizaţi vor fi redesfăşuraţi dintre cei implicaţi în operaţiunea anti-terorism „Sentinelle” în cadrul căreia armata patrulează pe străzi şi în aeroporturi, staţiile de cale ferată, lăcaşurile de cult precum şi alte facilităţi.

Într-un interviu radio, Leray a declarat că militarii au primit instrucţiuni “stricte” însă “ar putea deschide focul” dacă vor fi puse vieţi în pericol.

“Ordinele vor fi destul de clare pentru ca ei sa nu aibă motive de îngrijorare”, a declarat Leray, răspunzând la o întrebare a unui membru anonim al armatei care precizase că soldaţii Operaţiunii Sentinelle “nu au acelaşi echipament de protecţie ca cel de la CRS”, rezerva generală a Poliţiei Naţionale Franceze.

Planurile de a mobiliza soldaţii au dus la o dezbatere politică şi au creat îngrijorări printre membrii armatei că aceştia nu ar avea destulă pregătire pentru o astfel de situaţie.

“Subiectul meu nu este unul politic. Sarcina soldaţilor este să continue lupta împotriva terorismului zi de zi, aşa cum au făcut-o timp de patru ani”, a declarat Leray după ce a fost întrebat dacă discursul său are ca scop să avertizeze protestatarii non-violenţi că nu ar trebui să participe la demonstraţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.