Franţa şi Italia au dat împreună o comandă comună de aproape 700 de rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune, de tip Aster, în voinţa comună de a-şi ”moderniza şi face să dureze capacităţile terestre şi navale ale apărării antiaeriene”, anunţă luni Ministerul francez al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de interese economice francezo-italian Eurosam - din care fac parte MBDA şi Thales - a primit, la sfârşitul lui decembrie, un contract în vederea producerii a aproape ”700 de rachete (de tip) Aster”, potrivit unui comunicat publicat la trei zile după o întâlnire, la Roma, între ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu şi omologul său italian Guido Crosetto.

”Această comandă priveşte mai multe versiuni ale acestei rachete unice în Europa”, precizează ministerul, care evocă rachete de tip Aster de tip 15, de tip 30 B1 şi de tip 30 B1NT - ultima generaţie.

Valoarea acestei comenzi nu a fost anunţată.

Preţul unei rachete de tip Aster 30 este estimat la două milioane de euro, potrivit unui raport al Institutului francez al Relaţiilor Internaţionale.

Rachetele de tip Aster 15 şi de tip 30 echipează fregatele în ambele ţări, dar şi nave britanice.

Rachetele de tip Aster 30 sunt trase, de asemenea, cu baterii antiaeriene de tip SAMP/T Mamba, atât în Franţa, care deţine opt sisteme de acest tip, cât şi în Italia (cinci).

”Este vorba despre una dintre cele mai importante comenzi ale acestui tip de rachetă antiaeriană, singurul sistem european care oferă asemenea caracteristici operaţionale”, precizează ministerul francez.

”Această comandă globală va necesita adaptări la nivelul întregului lanţ industrial, pentru a răspunde mizei economiei de război”, afirmă ministerul.

Termenul de producţie al unei rachete era, în 2021, de ”trei ani”, amintea în toamnă deputatul Mounir Belhamiti, într-un raport bugetar, care lista comenzi aşteptate în 2023.

Pe această listă apar 100 de rachete de tip Aster 30, în vederea echipării unui număr de cinci viitoare fregate de apărare şi intervenţie (FDI), şi 118 rachete de tip Aster 30 în vederea echipării sistemelor antiaeriene de tip Mamba.

Rachetele de tip Aster 30, cu o rază de acţiune de 100 de kilometri, sunt concepute pentru a-şi lovi ţinta - un avion sau o rachetă de croazieră - cu o vizteză de Mach 4,5 (5.500 de kilometri pe oră), până la o altitudine de 20 de kilometri.

Nu se menţionează nicio livrare a unor rachete de acest tip Ucrainei - în pofida faptului că Kievul insistă asupra nevoii livrării de armament suplimentar, mai ales de apărare antiaeriană.

Parisul şi Roma ”cooperează din anii '80 în domeniul apărării sol-aer cu rază medie de acţiune în privinţa Aster”, precizează în acest comunicat Ministerul francez al Apărării.

”Această cooperare, unică în Europa la astfel de capapcităţi”, a fost ”lărgită la Regatul Unit în (domeniul) naval”, în vederea producerii a peste 1.300 de rachete începând din anii 2000.

Această nouă investiţie exprimă voinţa comună a celor două ţări ”de a-şi moderniza sistemele terestre de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune (...), cu scopul de a face faţă mai mai bine evoluţiei situaţiei”, scrie Parisul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.