Preşedintele Consiliului italian de Miniştri Giuseppe Conte a criticat vineri extrem de dur Acordul franco-german de la Aachen, semnat marţi, acuzând Franţa şi Germania de faptul că îşi râd de Italia şi Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei (Franţa şi Germania) se gândesc doar la interesele lor naţionale”, denunţă Giuseppe Conte, citat de cotidianul Corriere della Sera.

Parisul şi Berlinul au semnat marţi un nou tratat bilateral, care-l completează pe cel din 1963, încheiat de generalul Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, care a pecetluit reconcilerea franco-germană.

Tratatul cuprinde o clauză a apărării reciproce, prin care o ţară o susţine pe cealaltă în cazul în care este agresată. El confirmă voinţa celor două state de a investi împreună în armament, după exemplul unor proiecte ale unui avion de luptă şi unui tanc, şi de a dezvolta o abordare comună în exportul acestor echipamente.

Parisul şi Berlinul se angajează, de asemenea, să prezinte o poziţie cât mai unificată a Uniunii Europene (UE) la ONU şi afirmă că primirea Germaniei ca membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU este o prioritate a diplomaţiilor lor.

”Aliaţii noştri nu pot, bineînţeles, să rămână tăcuţi şi să aprobe deciziile adoptate de alţii”, afirmă Giuseppe Conte.

Relaţiile între Franţa şi Italia au fost afectate atât de puternic după venirea la putere a Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) ai lui Luigi Di Maio şi Ligii (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, în iunie, încât ambasadoarea italiană la Pris a fost convocată la Quai d'Orsay.

Salvini şi Di Maio, vicepreşedinţi ai Consiliului, îl atacă cu regularitate pe preşedintele francez Emmanuel Macron, cu doar câteva luni înainte de alegerile europene prevăzute la 26 mai.

Cei doi lideri italieni au comentat recent - un lucru neobişnuit - politica internă franceză, exprimându-şi susţinerea şi încurajând mişcarea ”vestelor galbene”.

Aceste critici recurente, catalogate drept ”inacceptabile” la Paris, au provocat miercuri o reacţie a ministrului francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau.

”În Franţa, avem o expresie care spune că «ceea ce e prea mult nu contează», aşadar când declaraţiile sunt excesive att prin ton cât şi ca număr, ele devin neînsemnate”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.