Franţa nu va recunoaşte ”anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean”, subliniază miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, în urma unor propuneri contestate ale predecesorului său Nicolas Sarkozy, care consideră ”iluzorie” o ”întoarcere în urmă” a Crimeei anexate de Moscova în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau să spun aici încă o dată, în faţa voastră, alături de voi, în mod foarte clar: Franţa nu recunoaşte nici anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean şi nici rezultatele unor simulcare de alegeri care au fost organizate”, a subliniat şeful statului.

Emmanuel Macron a făcut aceste declaraţii într-un mesaj video preînregistrat, difuzat la summitul ”Platforma Crimeea”, un eveniment anual vrut de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a reitera suveranitatea ucraineană a peninsulei.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, ”constatăm o degradare contantă a situaţiei umanitare şi a drepturilor omului” în peninsulă, a denunţat el.

SAEKOZY: ”ORICE ÎNTOARCERE ÎN URMĂ ESTE ILUZORIE”

Fostul şef de stat francez Nicolas Sarkozy (2007-2012) aprecia la jumătatea lui august că, în Crimeea, ”orice întoarcere în urmă este iluzorie”.

În opinia sa, ”un referendum incontestabil (...) va fi necesar pentru recunoaşterea stării actuale”.

Cu privire la ”teritoriile disputate din estul şi sudul Ucrainei”, Sarkozy a sugerat organizarea unor ”referendumuri strict încadrate de către comunitatea internaţională în vederea tranşării problemelor teritoriale în mod definitiv şi transparent”.

Nicolas Sarkozy a pledat ca Ucraina să rămână ”neutră”, fără să adere la NATO şi la Uniunea Europeană (UE).

În urma acestui scandal, diplomaţia franceză a dat asigurări că poziţia Parisului nu s-a schimbat.

Emmanuel Macron subliniază miercuri, în mesajul său, asupra ”deciziei istorice de a recunoaşte Ucrainei statutul de stat candidat la aderarea la UE”.

”Vom rămâne alături de voi pe acest drum european şi de aspiraţiile voastre la o pace dreaptă şi durabilă, adică la respectarea dreptului internaţional”, a subliniat el.

”Vom continua mai ales să vă oferim ajutorul nostru în toate domeniile, pentru ca Rusia să pună capăt războiului de agresiune pe care-l poartă împotriva voastră, care să vă permită să rezistaţi, să vă apăraţi şi să învingeţi”, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.