Franţa îndeamnă la înfiinţarea unui Înalt Consiliu de Sănătate Umană şi Animală la Organizaţia Mondialăa Sănătăţii, după ce Statele Unite şi-au suspendat plata contribuţiei financiare la bugetul OMS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa a propus să se înfiinţeze un grup de experţi internaţionali - ca Grupului de experţi internaţionali privind evoluţia modificărilor climatice (GIEC) - cu scopul de a susţine OMS, o organizaţie pusă în discuţie de către Statele Unite în privinţa gestionării epidemiei covid-19.

”Trebuie să redăm OMS mijloacele pentru a-şi îndeplini mai bine misiunea nornativă, pe cea de alertare şi de detectare”, a declarat ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului francez Le Monde.

”Ar fi de dorit să se constituie, după modelul GIEC, un Înalt Consiliu de Sănătate Umană şi Animală, care să facă ştiinţă pe baza muncii experţilor recunoscuţi”, a precizat el.

GIEC, înfiinţat în 1988, este un organism deschis tuturor ţărilor membre ONU. În prezent, din el fac parte 195 de ţări. El evoluează, în rapoartele sale, situaţia cunoştinţelor despre evoluţia climei şi amploarea încălzirii globale şi se află în centrul negocierilor internaţionale privind modificările climatice.

Biroul organismului, organul executiv al GIEC, este alcătuit din oameni de ştiinţă - 36 în prezent -, aleşi într-un mandat de cinci până la şapte ani, care corespunde duratei unei realizări a unui raport de evaluare.

”Cealaltă dificultate a OMS este coordonarea între marile iniţiative şi marii actori din domeniul sănătăţii mondiale. Fondul Mondial al Luptei Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, Alianţa Vacciului (GAVI), UNITAID”, a subliniat Jean-Yves Le Drian.

Statele Unite şi-au suspendat contribuţia la bugetul OMS, pe care o acuză de faptul că se află sub influenţa Chinei, ”leagănul” covid-19, în toul pandemiei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat la ”construirea, în jurul OMS, a unei iniţiative puternice cu privire la diagnostice, tratamente şi vaccinuri accesibile tuturor”.

Macron şi-a exprimat, la rândul său, îndoiala cu privire la strategia Beijingului, după apariţia primelor cazuri în centrul şării, la sfârşitul lui 2019.

”Sunt evident lucruri care s-au petrecut şi pe care nu le ştim”, a acuzat şeful statului francez într-un interviu acordat Financial Times (FT).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.