Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a luat miercuri apărarea starului de cinema Gérard Depardieu, denunţând o "vânătoare de oameni" în urma difuzării unui documentar TV şocant despre actor, despre care a spus că este "un mare admirator", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron a contrazis-o pe Rima Abdul Malak, ministrul Culturii, care anunţase vineri că "o procedură disciplinară" va fi iniţiată de Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare împotriva actorului, care face obiectul a două plângeri în Franţa pentru viol şi agresiune sexuală, fiind anchetat într-unul dintre cele două cazuri. Actorul respinge aceste acuzaţii.

"Există un singur lucru în care nu mă veţi vedea niciodată, şi anume vânători de bărbaţi. Urăsc asta", a răspuns şeful statului la postul de televiziune France5.

Preşedintele francez a spus că este un "mare admirator al lui Gérard Depardieu (...) un actor imens".

"El a făcut ca Franţa, marii noştri autori şi marile noastre personaje să fie cunoscute în întreaga lume (...) el face ca Franţa să fie mândră", a continuat Emmanuel Macron.

În aceeaşi emisiune, "C à vous", Rima Abdul Malak declarase vineri că afirmaţiile actorului, relatate în raportul "Complément d'enquęte", sunt o "ruşine pentru Franţa".

În aceste imagini, difuzate pe France 2 la începutul lunii decembrie, gigantul cinematografiei franceze, cunoscut pentru că l-a interpretat pe comisarul Maigret sau pe Cyrano, îşi multiplică comentariile misogine şi jignitoare atunci când se adresează unor femei, fără a cruţa o fetiţă cu remarcile sale obscene.

Emmanuel Macron a decis miercuri că Rima Abdul Malak a "făcut un pas înainte" atunci când a vorbit despre o procedură care l-ar putea costa Legiunea de onoare pe actor.

"Uneori, oamenii se lasă duşi de val de ceea ce spun. Eu mă feresc de context', a insistat el.

"Am înţeles că a existat o controversă în legătură cu (anumite părţi ale) raportului", a adăugat el, reluând argumentele membrilor familiei Depardieu într-un articol din Journal du dimanche.

Aceştia din urmă, printre care se numără şi actriţa Julie Depardieu, au denunţat o "cabală" şi au făcut referire la "o punere în scenă" şi la decupaje "suspecte" în raport.

Preşedintele Macron a adăugat că Legiunea de Onoare (decernată în 1996 de Jacques Chirac) "este un ordin al cărui Mare Maestru sunt într-adevăr şi care nu este acolo pentru a da lecţii".

"Şi deci nu pe baza unui raport sau pe baza a ceea ce este sau a ceea ce nu este, îi luăm Legiunea de onoare unui artist, pentru că, în acest ritm, am fi luat Legiunea de onoare multor artişti", a subliniat în continuare şeful statului.

El a conchis: "Poţi acuza pe cineva, pot exista victime, dar există şi prezumţia de nevinovăţie", temându-se că altfel vom ajunge în "epoca suspiciunii".

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, a criticat imediat aceste afirmaţii pe reţelele sale de socializare: "Violenţa împotriva femeilor este principala cauză a termenului de cinci ani... Acest preşedinte nu crede nimic din ceea ce spune, indiferent de subiect".

"Cuvintele lui Emmanuel Macron despre Depardieu sunt încă o insultă la adresa mişcării pentru a elibera vocile victimelor violenţei sexuale", a atacat pe reţelele sale de socializare deputata Verzilor Sandrine Rousseau.

Sophie Bussiere, purtătoarea de cuvânt a ecologiştilor, a postat pe reţelele sale o reprezentare a unui preşedinte al Republicii care este "principalul promotor al culturii violului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.