Fostul preşedinte al Frontului Naţional (acum Adunarea Naţională - extremă dreapta) Jean-Marie Le Pen a fost internat în spital după o problemă cardiacă minoră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Jean-Marie Le Pen a fost internat într-o instituţie publică din regiunea Parisului. Familia şi cei dragi lui sunt îngrijoraţi, dar calmi", a spus consilierul său Lorrain de Saint Affrique, afirmând că Le Pen, o figură istorică a extremismului francez, este „conştient”.

Fostul lider politic, în vârstă de 94 de ani, a fost internat de mai multe ori în ultimii ani. În februarie 2022, tatăl lui Marine Le Pen a fost internat în spital în urma unei forme uşoare de accident vascular cerebral.

Jean-Marie Le Pen a fost de cinci ori candidat la Palatul Elysée, reuşind să ajungă în turul doi în 2002, doar pentru a fi învins de Jacques Chirac cu un scor copleşitor.

Născut la 20 iunie 1928 în La Trinité-sur-Mer (Morbihan) şi absolvent de drept, a fost legionar în Indochina (1953) şi Algeria (1957).

În 1956, la doar 27 de ani, a devenit cel mai tână deputat ales în Adunarea Naţională, însă în 1962 a pierdut alegerile.

A fost numit în 1972 în fruntea unui nou partid care a reunit neofascişti: Frontul Naţional. Şi a dezvoltat tema lui preferată: „un milion de şomeri este un milion de imigranţi în plus”, acuzându-i că profită de asistenţa socială în detrimentul francezilor.

În 1984, a devenit europarlamentar, apoi la alegerile legislative din 1986 a câştigat un loc în Adunarea Naţională.

A fost demis în aprilie 2000 din mandatul de consilier regional din Provence-Alpi-Coasta de Azur, după condamnarea lui la un an de ineligibilitate pentru violenţă împotriva unui candidat socialist la alegerile legislative din 1997, una dintre numeroasele sale dispute judiciare.

La sfârşitul anului 1998, plecarea lui Bruno Mégret a provocat scindarea în FN, dar în ciuda pierderii unei părţi a electoratului său,  Le Pen a reuşit să impună FN ca principală mişcare de extremă dreaptă.

„Menhirul” nu a mărturisit niciodată vreun regret pentru derapajele sale, controlate sau nu, deseori repetate, care i-au adus mai multe condamnări legale: de la camerele de gazare „un detaliu al istoriei”, până la „rasele inegalităţii” (1996), prin ocupaţia germană „nu deosebit de inumană” (2005).

În Parlamentul de la Strasbourg, unde a fost ales de mai multe ori, va încerca, spune el, „să apere Franţa împotriva Europei, împotriva abuzurilor Uniunii Europene”.

Cea mai mică dintre cele trei fiice ale sale, Marine, a moştenit partidul în 2011. Ea a spus de mult „asumă-ţi întreaga moştenire”, dar este în cele din urmă depăşită de acest tată care a devenit stânjenitor. Marine Le Pen sfârşeşte prin a-şi expulza tatăl în 2015, după repetate replici polemice cu privire la Holocaust.

După alegerile legislative din iunie anul trecut, în care s-au primit 89 de mandate, el a deplâns „o anumită absenţă mediatică” a deputaţilor RN conduşi de fiica sa, cerându-i să „reacţioneze” prin a fi „agresivi în privinţa puterii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.