Franţa insistă asupra necesităţii unei soluţii cu două state care să respecte dreptul internaţional, miercuri, la o zi după prezentarea de către preşedintele american Donald Trump a planului său de pace în Orientul Mijociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parisul îşi ”exprimă convingerea că sluţia cu două state, în conformitate cu dreptul internaţional şi parametrii agreaţi internaţional, este necesară în vederea unei păci drepte şi durabile în Orientul Mijlociu”, a declarat, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Franţa ”va continua să acţioneze în acest sens în legătură cu Statele Unite, partenerii săi europeni şi toţi cei care pot contribui la realizarea acestui obiectiv”, a adăugat ea.

Planul de pace american acordă numeroase concesii Israelului şi a fost respins cu vehemenţă de autorităţile palestiniene.

El prevede o recunoaştere a anexării de către Israel a coloniilor din Cisiordania ocupată, mai ales în Valea Iordanului, care încalcă dreptul internaţional potrivit ONU.

Un viitor stat palestinian prevăzut în aceste propuneri ar fi în mod clar sub aşteptările palestinienilor - care vor toate teritoriile ocupate din 1967 de Israel.

Imediat după alocuţiunea lui Donald Trump, ONU a subliniat că ţine la frontierele definite în 1967.

Franţa ”va rămâne atentă la respectarea şi luarea în calcul a aspiraţiilor legitime atât ale israelianilor, cât şi ale palestinienilor”, mai subliniază Quai d'Orsay.

Pe de altă parte, planul de pace prezentat de Trump este ”un important punct de plecare către o întoarcere la masa negocierilor”, au apreciat Emiratele Arabe Unite (EAU), salutând această ”iniţiativă serioasă”.

”Emiratele Arabe Unite apreciază eforturile persistente ale Statelor Unite în vederea ajungerii la un acord de pace palestiniano-israelian”, a declarat ambasadorul EAU la Washington Youssef al-Otaïba, citat într-un comunicat postat pe Twitter.

Diplomatul EAU a fost prezent - împreună cu omologii săi din Oman şi Bahrain - ca reprezentanţi ai ţărilor arabe la dezvăluirea planului la Casa Albă, care a avut însă loc în absenţa palestinienilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.