Ministrul francez de Interne Gérard Darmanin anunţă luni că aproximativ 20 de ”acte antisemite” s-au înregistrat în Franţa după ce Hamas a atacat Israelul, sâmbătă, de la ”ameninţări” împotriva evreilor şi Israelului la desfăşurarea unor banderole în semn de susţinere a palestinienilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gérard Darmanin a mai declarat, în urma unei reuniuni cu reprezentanţi ai comunităţii evreieţti din Franţa, că ”zece persoane au fost arestate” în ultimele 48 de ore.

El a subliniat că ”nu există nicio ameninţare caracterizată cunoscută vizând compatrioţi evrei pe teritoriul naţional”.

”Să te atingi de un evreu în Franţa înseamnă să te atingi de Republică”, a avertizat Darmanin, care a dat asigurări cu privire la ”susţinerea totală” a Guvernului a comunităţii evreieşti şi la ”fermitatea sa absolută” împotriva actelor antisemite.

El a raportat că, în acest weekend, platforma de semnalare Pharos a primit ”peste 700 de semnalări” ale unor declaraţii care făceau apologia terorismului sau incitau la ură rasială pe Internet şi că ”44 de semnalări au fost deja judiciarizate”.

El a avertizat că îşi rezervă posibilitatea de a folosi Articolul 40 (privind denunţarea faptelor sau spuselor în justiţie) şi ”de a angaja proceduri de dizolvare indiferent de structuri”.

”Colective, asociaţii uneori ale partidelor politice fac declaraţii absolut josnice prin care îndeamnă la ură, la intifada, la apologia terorismului”, a declarat el fără să citeze nume.

Gérald Darmanin a insistat asupra unei mobilizări a forţelor de ordine şi a celor din cadrul Operaţiunii Sentinelle în vederea unei securizări a unor lăcaşuri de cult, creşe, şcoli şi alte instituţii frecventate de către comunitatea evreiască.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, pe reţele de socializare circulă numeroase informaţii false cu iamgini vechi, unele datând de mai mullţi ani, cu steaguri palestiniene la gramul anumitor imobile.

Sâmbătă s-au descoperit afişe cu mesaje de susţinere a palestinienilor, iar la Villeurbanne o inscripţie cu revendicarea ”Palestina. palestinienilor”, semnat LJR - Liga Tineretului Revoluţionar, potrivit aceleiaşi surse.

La Paris, incidente au fost semnalate în faţa unor sinagogi, de exemplu în arondismentul al XVI-lea, unde un bărbat a fost arestat duminică cu privire la apologia terorismului şi insulte cu caracter rasist, potrivit altei surse din cadrul poliţiei.

Patru persoane au fost arestat în noaptea de duminică spre luni, în arondismentul al VII-lea, din acelaşi motiv, potrivit acestei surse.

La Sucy-en-Brie, în Val-de-Marne, inscripţii au fost descoperite duminică pe zidurile gării RER. Inscripţii cu ameninţări la adresa Israelului au fost descoprite şi la Epinay-sous-Sénart, în Essonne.

În apropierea unor sinagogi, comportamente considerate de către credincioşi drept suspecte au condus la deplasări ale unor misiuni de patrulare ale poliţiei din locuri securizate, însă nu s-au înregistrat incidente, a subliniat prima sursă din cadrul poliţiei citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.