Consilierul diplomatic al lui Emmanuel Macron Emmanuel Bonne, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu preşedintele iranian Hassan Rohani, încearcă să acţioneze în vederea unei ”pauze” în escaladarea între Teheran şi Washington, afirmă Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Franţa vrea să exploreze căi ale unui dialog cu privire la toate subiectele, inclusiv viitorul acordului în dosarul nuclear iranian (JCPoA) după 2025”, a anunţat joi preşedinţia franceză.

După ce Teheranul a anunţat o reluare a îmbogăţirii uraniului la un nivel interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA), ”noi ne-am exprimat regretul faţă de încălcarea obligaţiilor sale de către Iran, care trebuie să fie soluţionată în cadrul unei Comisii Comune a JCPoA. Altfel acest lucru va declanşa un proces în vederea unei întoarceri în Consiliul de Securitate (al ONU). Toate acestea sunt o escaladare şi toate acestea trebuie oprite”, subliniază Palatul Elysée, care insistă asupra pericolului extrem al crizei.

”Scopul nostru era să explorăm posibilităţi de a obţine gesturi intermediare de la fiecare dintre cele două părţi, pentru ca Iranul să revină (la respectarea) obligaţiilor sale şi să se angajeze o secvenţă a unui dialog”, continuă preşedinţia franceză.

Fraţa consideră că publicitatea pe care Teheranul a făcut-o vizitei consilierului francez diplomatic Bonne arată ”interesul iranienilor faţă de demersul” francez. ”Ei nu au spus nici da, nici nu, ci au răspuns că ne apreciază demersul şi vor să continue dialogul”, îşi exprimă satisfacţia Parisul.

Iranul a ales un demers în baza principiului ”less for less” - mai puţine angajamente economice în cadrul Acordului de la Viena, deci mai puţine angajamente pe plan nuclear -, explică preşedinţia franceză.

”Contestăm absolut acest lucru, nu există aşa ceva în acord”, subliniază Parisul.

Iranul a anunţat că opune ”o rezistenţă maximă presiunii maxime” exercitate de către Donald Trump.

”Această poziţie nu este acceptabilă pentru noi. Noi le-am spus iranienilor că dacă Iranul continuă pe această cale, ceea ce este cel mai rău este sigur (să se întâmple). Ceea ce vrem să evităm. Trebuie să evităm pericolul, în contextul în care incidentele se multiplică”, subliniază Franţa.

Astfel, în timp ce consilierul lui Macron se întâlnea marţi cu Rohani, Trump anunţa pe Twitter că Statele Unite urmează să impună noi sancţiuni, deplânge Parisul, care anunţă că ”noi ne continuăm eforturile, însă iranienii au 40 de ani de experienţă de presiune maximă. Potenţialul unei agravări a crizei impune ca cineva să caute calea dialogului”.

Nerespectarea de către Iran a obligaţiilor sale cu privire la îmbogăţirea uraniului ”este intenţionat limitată”, subliniază Parisul, pentru că ”iranienii sunt pregătiţi să revină asupra acestor nerespectări şi insistă asupra faptului că sunt reversibile, cu condiţia să fie încurajaţi să revin ăasupra acestor nerespectări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.