Cele trei state europene semnatare ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian urmează să prezinte o rezoluţie Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) prin care să condamne decizia Iranului de a suspenda anumite inspecţii ale programului său nuclear, a anunţat Parisul, iar preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său iranian Hassan Rohani ca Teheranul să facă ”gesturi clare”, ”fără să aştepte” şi ”să revină la respectarea obligaţiilor nucleare” pe care şi le-a sumat prin acord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie ”ne va determina să emitem, în zilele următoare, un protest în cadrul Consiliului Guvernatorilor AIEA”, a anunţat ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian marţi, într-o audiere în Comisia pentru Politică Externă a Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez.

El confirma astfel o dezvăluire din surse diplomatice potrivit căreia Germania, Franţa şi Marea Britanie, cele trei state parte ale Acordului de la Viena, intenţionează să supună vineri votului Consiliului Guvernatorilor un text prin care îndeamnă Iranul ”să reia imediat” întregul program de inspecţii prevăzut prin acord.

Iranul a avertizat marţi împotriva adoptării unei asemenea rezoluţii.

În contextul în care comunitatea internaţională şi Teheranul caută să salveze Acordul nuclear de la Viena, un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabii, a avertizat că adoptarea unei asemena rezoluţii poate conduce la un eşec al acestor eforturi.

Însă el a reiterat ataşamentul Guvernului iranian faţă de o soluţie concretă.

Şeful statului francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi preşedintelui iranian Hassan Rohani ca Iranul să facă ”gesturi clare”, ”fără să aştepte”, în vederea unei ”reveniri la respectarea obligaţiilor” pe care şi le-a asumat prin acord şi să coopereze deplin cu AIEA, a anunţat Palatul Elysée.

Macron şi-a exprimat, într-o convorbire la telefon cu Rohani, ”îngrijorarea profundă” faţă de deciziile luate de Teheran ”prin care încalcă Acordul de la Viena”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.