Franţa evocă impunerea unor ”posibile sancţiuni economice” sectoriale Turciei de către Uniunea Europeană (UE), deplângând un ”islamism agresiv” turc de la porţile Europei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Impunerea unor ”sancţiuni în anumite sectoare economice este o posibilitate”, a declarat duminică, în emisiunea Europe1 şi a cotidianului Les Echos ”Le Grand Rendez-vous”, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

”Toate opţiunile sunt pe masă”, inclusiv sancţiuni individuale, a spus el, amintind că anumiţi oficiali turci au fost deja sancţionaţi din cauza unor foraje în căutare de gaze naturale în estul Mării Mediterane, în zone aflae în dispute teritoriale.

”Evocaţi Uniunea Vamală, dar nu cred că este (opţiunea) cea mai eficientă”, a subliniat el, referindu-se la informaţii de presă cu privire la o posibilă desfiinţare a UniuniiVamale UE-Turcia.

În urma unei serii de contencioase, UE a condamnat la sfârşitul lui octombrie provocări ”total inacceptabile” ale Ankarei, însă a amânat până la summitul din decembrie orice decizie cu privirela eventuale sancţiuni.

”Noi am dat o şansă, la ultimul summit european, Turciei, care a dat misi semne de destindere (...). Acum a ales încă o dată calea provocării şi agresivităţii sistematice”, a apreciat Clément Beaune.

”Vom merge mai departe, cu siguranţă”, a avertizat el.

Tensiunile şi contencioasele s-au multiplicat între UE şi Turcia, mai ales în estul Mării Mediterane, unde desoprirea unor vaste zăcăminte de gaze naturale a ascuţitul apetitul.

În ultima perioadă, Turcia a acordat o susţinere majoră Azerbaidjanului împotriva Armeniei, în conflictul din enclava secesionistă Nagorno Karabah.

Ea a îndemnat, de asemenea, la boicotarea produselor franţuzeşti, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut dreptul la caricaturizare în numele libertăţii de exprimare, după decapitarea, la 16 octombrie, de către un islamist, a unui profesor de franceză care le-a arătat elevilor la ore caricaturi Charlie Hebdo ale profestului Mahomed.

”Timp de 10 sau 15 ani, noi am crezut că Turcia simpatiza democraţia creştină, printr-o modernizare treptată”, a declarat Clément Beaune.

”Nu este aşa. Este vorba despre un ismanism agresiv din punct de vedere cultural, geopolitic, în toate domeniile. Am văzut acest lucru din nou în Nagorno Karabah, în ultimele zile. Nu trebuie, aşadar, să dăm dovadă de vreo naivitate”, a insistat el.

”Nu, Franţa nu este singură împotriva Turciei (...). În prezent, nicio ţară europeană nu mai are prea multe iluzii cu privire la ceea ce sunt Erdogan şi regimul său”, a subliniat secretarul de stat francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.