După luni de îngrijorare şi avertismente, decanul Facultăţii de Economie şi Management de la sediul Colbert din Marsilia a decis să închidă clădirea pentru studenţi şi personal, deoarece nu poate ”garanta siguranţa acestora", transmite RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afirmaţia apare într-o scrisoare trimisă prefectului Departamentului Bouches-du-Rhône şi prefectului de poliţie, precum şi procurorului general şi primarului din Marsilia de către preşedintele Universităţii Aix-Marseille, Eric Berton.

Cursurile vor fi ţinute la distanţă, începând de vineri şi până pe 13 octombrie, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece mulţi studenţi preferă predarea faţă în faţă.

"Pentru personal, pentru profesori şi pentru comunitatea noastră, este vorba de a denunţa condiţiile insalubre şi nesigure din jurul facultăţii", a explicat Bruno Decreuse, decanul facultăţii, miercuri, în faţa sediului, situat în apropiere de Vieux-Port.

El a adăugat că 1.500 de studenţi, 170 de lectori şi zeci de membri ai personalului administrativ lucrează în această filială a universităţii, situată în Belsunce, un cartier sărac din centrul oraşului.

La câteva sute de metri distanţă, un centru medical şi psihologic a fost închis în iulie, deja sub presiunea traficanţilor de droguri, iar în urmă cu câteva zile, o creşă municipală din apropiere a fost închisă, tot de teama insecurităţii.

Decizia universităţii l-a determinat pe prefectul de poliţie Frédérique Camilleri să convoace, miercuri după-amiază, o reuniune cu reprezentanţi ai universităţii şi ai oraşului Marsilia, la finalul căreia a anunţat "o prezenţă permanentă şi consolidată a poliţiei începând de astăzi", cu "de asemenea, patrule extinse în jurul acestui sector".

”Este exclus ca serviciul public să cedeze în faţa acestor traficanţi", a insistat prefectul.

Într-o altă parte a oraşului, poliţiştii patrulează în apropierea unei şcoli primare, de asemenea foarte aproape de o zonă de trafic de droguri.

Consiliul municipal din Marsilia, al cărui adjunct pentru securitate, Yannick Ohanessian, a fost de acord că "nu este niciodată acceptabil să vedem un serviciu public care să dea înapoi în faţa violenţei", s-a angajat să facă tot ce îi stă în putinţă, în colaborare cu departamentele guvernamentale, pentru ca şi creşa din apropierea centrului universitar Colbert să-şi poată "redeschide rapid porţile în cele mai sigure condiţii".

Marsilia este un oraş portuar marcat de mari inegalităţi şi este afectat de zeci de ani de traficul de droguri. Dar, ca şi în alte oraşe franceze, nivelul de violenţă folosit pentru a controla punctele de vânzare a drogurilor este în creştere.

Peste patruzeci de persoane au fost ucise în oraş în acest an în războaie teritoriale între traficanţii de droguri, procurorul general descriind această situaţie ca fiind o "baie de sânge".

Săptămâna trecută, mai multe locuinţe au fost lovite, dar nimeni nu a fost rănit, când un comando a deschis focul în stradă asupra unui grup de trei bărbaţi, omorând doi dintre ei.

La 11 septembrie, o studentă de 24 de ani a fost ucisă în locuinţa sa de un glonţ rătăcit.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.