Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, va fi responsabilul interimar al Uniunii Europene pentru climă, după ce Frans Timmermans a demisionat din această funcţie pentru a candida la alegerile naţionale olandeze din noiembrie, a anunţat marţi executivul UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frans Timmermans, care a fost forţa motrice din spatele pachetului "Green Deal" al UE - un proiect amplu de politici pentru mediu şi de combatere a schimbărilor climatice şi mediul înconjurător - şi al cărui mandat la Comisia Europeană urma să se încheie în noiembrie anul viitor, a demisionat pentru că va candida din partea Partidului Laburist şi al Stângii Verzi din Olanda la alegerile generale din 22 noiembrie.

"Graţie contribuţiei sale excelente şi a angajamentului său personal puternic, am făcut mari progrese în direcţia îndeplinirii obiectivelor UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic şi de a creşte nivelul de ambiţie în materie de climă la nivel mondial", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce i-a acceptat demisia, notează Associated Press.

Înlocuitorul lui Timmermans, slovacul Marcos Sefcovic, în vârstă de 57 de ani, este perceput de mulţi la Bruxelles ca fiind un om cu influenţă, de talia lui Timmermans atunci când e vorba de viitoarele negocieri internaţionale privind clima, notează Reuters.

Sefcovic se ocupă de relaţiile UE cu Marea Britanie şi de programul comun al UE pentru achiziţia de gaze naturale, după ce anterior a fost responsabil de politica energetică a blocului comunitar. El face parte din executivul UE încă din 2009, când a fost comisar pentru educaţie şi cultură. Sefcovic va prelua temporar portofoliul climei până la numirea unui comisar olandez, a anunţat executivul UE, dar nu este clar dacă noul oficial olandez va prelua acelaşi post, notează Reuters.



"După o etapă legislativă reuşită, vicepreşedintele executiv Sefcovic se va concentra pe implementarea cu succes a European Green Deal ca strategie de creştere a Europei", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat. "Comisia îşi va intensifica diplomaţia multilaterală privind Green Deal pentru a consolida rolul de lider al Europei în ceea ce priveşte obiectivele globale în materie de energie regenerabilă şi de eficienţă energetică", a mai spus aceasta.

Sefcovic se va confrunta cu primul său mare test la negocierile ONU privind clima din noiembrie, unde ţările vor trebui să analizeze de ce nu au reuşit să limiteze schimbările climatice şi să convină asupra unui plan pentru a reveni pe drumul cel bun. Timmermans a jucat un rol-cheie în elaborarea unui acord la summitul COP27 de anul trecut.

Von der Leyen a cerut Olandei să nominalizeze un candidat pentru a-l înlocui pe Timmermans în funcţia de comisar european.

CE ŞANSE ARE TIMMERMANS SĂ DEVINĂ PRIM-MINSTRU ÎN OLANDA

Timmermans, care vorbeşte engleza, germana, franceza, italiana şi rusa pe lângă limba sa maternă, olandeza, este o figură binecunoscută în Olanda, fiind ministru de externe între 2012 şi 2014. După ce a petrecut aproape un deceniu la Bruxelles, Timmermans va candida la primele alegeri din 2006 în care premierul demisionar Mark Rutte nu va mai conduce partidul său conservator VVD.

Rutte, cel mai longeviv lider al Olandei, a făcut un anunţ-şoc în iulie spunând că va demisiona în urma eşecului guvernului său de coaliţie format din patru partide de a ajunge la un acord asupra politicii privind migraţia. Ulterior, el a anunţat că va ieşi din politică.

În aceste condiţii, Partidul Laburist şi Partidul Stângii Verzi din Olanda l-au propus pe Frans Timmermans să fie liderul listei lor comune la alegerile parlamentare din noiembrie.

În iulie, Timmermans a declarat că şi-ar dori să devină următorul prim-ministru olandez şi că ar candida pentru a conduce lista celor două partide, care îşi unesc forţele în încercarea de a stopa scăderea sprijinului pentru partidele de stânga. "Vreau să devin prim-ministru pentru că eu cred că putem face politică altfel decât în ultimii ani, că putem crea o societate mai dreaptă, în care piaţa să servească oamenii şi nu invers", a declarat atunci Timmermans despre candidatura sa.

În vârstă de 62 de ani, Frans Timmermans a fost singurul candidat al celor două partide şi a obţinut 91,8% din voturile exprimate marţi de membrii de partid din ambele grupuri.

Un sondaj IPSOS publicat la sfârşitul lunii iulie a indicat că o listă comună a laburiştilor şi a Stângii Verzi ar putea ajunge la 27 de locuri, cu doar două în urma partidului conservator VVD, partidul premierului demisionar Rutte, care este lider în sondaje.

Alegerile olandeze sunt deschise însă oricărui rezultat, cu două partide noi care se luptă pentru a deveni cea mai mare forţă a naţiunii, în timp ce grupurile tradiţionale, precum creştin-democraţii, se confruntă cu provocări majore pentru a-şi menţine poziţia. Într-un peisaj politic fragmentat, peste o duzină de partide vor avea o şansă de a intra în parlament, iar discuţiile pentru formarea unei coaliţii se anunţă a fi de durată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.