Frank-Walter Steinmeier ar urma să fie ales duminică în poziţia de preşedinte, după reuniunea unei adunări constituţionale speciale, care are puterea de a alege următorul lider al Germaniei. Fostul diplomat german va deveni al 12-lea preşedinte german din ultimele şapte decenii, bucurându-se atât de sprijinul conservatorilor, cât şi de cel al social-democraţilor, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steinmeier (61 de ani) este susţinut pentru poziţia simbolică de preşedinte de către coaliţia de guvernare a cancelarului Angela Merkel, care se va asigura că acesta va câştiga votul Convenţiei Federale - o adunare constituţională formată din parlamentari şi lideri ai comunităţilor din Germania.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) controlează alături de aliaţii bavarezi de la Uniunea Creştin Socială (CSU) şi de social-democraţii lui Steinmeier un număr de 923 de voturi în Convenţia Federală.

Această ceremonie de alegere a preşedintelui are loc la fiecare cinci ani după o slujbă religioasă şi o întâlnire a formaţiunilor politice de la Berlin.

Steinmeier se va confrunta cu alţi trei candidaţi în cursa pentru a deveni preşedinte al Germaniei, printre care se numără ex-judecătorul TV Alexander Hold - care reprezintă mica formaţiune de centru-dreapta Freie Waehler (”Alegătorii Liberi”), cercetătorul Christoph Butterwegge pentru stânga-extremă de la Die Linke şi Albrecht Glaser, care-i reprezintă pe populiştii de la AfD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.