Papa Francisc a îndemnat duminică, ”să nu cedăm logicii armelor”, după ce şi-a oferit o baie de mulţime, de Paşte, la Vatican, mai potolind îngrijorările din ultimele ore cu privire la starea sănătăţii sale şubrede, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Să nu lăsăm ostilităţile în curs să continue să ne afecteze grav populaţia civilă care este acum epuizată, mai ales copiii”, a îndemnat Papa, în vârstă de 87 de ani, în timpul binecuvântării sale ”Urbi et Orbi” (”Către Cetate şi Lume”).

El a evocat peste zece ţări pradă a războiului într-un vast tur de orizont al conflictelor internaţionale.

Francisc şi-a reiterat apelul la eliberarea ostaticilor israelieni şi la un armistiţiu imediat în Fâşia Gaza.

Papa a îndemnat, de asemenea, la ”un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia şi Ucraina”.

”Războiul este întotdeauna o absurditate şi o înfrângere! Să nu lăsăm vântul războiului să sufle tot mai puternic în Europa şi la Mediterana. Să nu cedăm logicii armelor şi reînarmării”, a cerut Papa argentinian de la balconul Bazilcii Sfântul Petru.

Mai înainte, la bordul ”papamobilului”, Francisc, zâmbind şi părând în bună formă, i-a salutat şi binecuvântat îndelung pe cei aproximativ 60.000 de credincioşi prezenţi, în aclamaţiile unei mulţimi adunate în spatele unor bariere, pe aleile Pieţei Sfântul Petru.

”Viva il Papa!” au strigat pelerinii, cu smartphone-ul în mână, sau agitând steaguri, sub un important dipozitiv de securitate.

Şeful Bisericii catolice, care a sosit în scaunul cu rotile, pe o vreme înnorată, a prezidat ceremonia de aproape o oră şi jumătate de pe o estradă împodobită ca în fiecare an cu decoraţiuni florale bogate.

RITM ALERT

Vineri, Francisc a relansat speculaţii cu privire la starea sănătăţii sale, după ce şi-a anulat în ultimul moment participarea la tradiţionalul Drum al Crucii, la Colosseum.

Vaticanul a pecizat că această măsură a fost luată ”pentru protejarea sănătăţii sale, în vederea priveghiului” de sâmbătă ”şi slujbei din Duminica Paştelui”.

Francisc a oficiat în mod normal sâmbătă, fără să dea semne de oboseală, în pofida celor două ore şi jumătate de celebrări solemne. El a susţinut o predică de zece minute în italiană, fără vreo dificultate.

Anularea de vineri - cu doar câteva minute înainte de începerea ceremoniei, care i-a obligat pe organizatori să retragă în pripă fotoliul papal - şi comunicarea laconică a Vaticanului au contribuit la relansarea unor întrebări despre starea sănătăţii şubrede a lui Jorge Bergoglio.

Un moment central al calendarului catolic, Săptămâna Patimilor, care implică numeroase ceremonii de Paşte, este un adevărat maraton pentru un octogenar care se deplasează de doi ani cu scaunul cu rotile.

Francisc a apărut obosit recent şi a fost nevoit, în mai multe rânduri, să delege lectura discursurilor sale, invocând o bronşită, din cauza căreia a fost supus la examene într-un spital, la Roma, la sfârşitul lui februarie.

El a renunţat şi la lectura predicii din Duminca Rusaliilor, fără să dea explicaţii.

În pofida unei operaţii grele la abdomen, în 2023, Francisc, care nu-şi ia niciodată concediu, continuă să se supună ritmului alert al vaticanului, unde poate primi până la zece interlocutori într-o dimineaţă.

Vârsta sa şi sănătatea sa precară par însă să-l prindă din urmă. El nu a mai călătorit de la vizita la Marsilia, în sudul Franţei, în septembrie, şi a fost nevoit să-şi anuleze o deplasare la Dubai, la COP28, în decembrie, din cauza unei bronşite.

Duminică, Ministerul indonezian al Afacerilor religioase a anunţat că Francisc urmează să efectueze - la 3 septembrie - o vizită în această ţară cu populaţie majoritar musulmană, o vizită care urmează să facă pate dintr-un turneu în Papua Noua Guinee şi Timor, pe care Vaticanul nu l-a anunţat încă în mod oficial.

Francisc a lăsat întotdeauna ”uşa deschisă” unei eventuale demisii, la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea. Însă, într-o autobiografie publicată la mijlocul lui martie, el reiterează că nu are vreun ”motiv serios” să renunţe la sarcina sa, o ”ipoteză îndepărtată” care s-ar justifica doar în cazul unei ”împiedicări fizice grave”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.