Fostul primar din Iguala, în sudul Mexicului, Jose Luis Abarca, în vârstă de 62 de ani, care a fost inculpat în ancheta cu privire la ”dispariţia” a 43 de elevi în 2014, a fost condamnat la 92 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de răpirea a şase persoane în 2013, potrivt unor surse judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jose Luis Abarca a fost găsit vinovat de răpirea - în mai 2013 -, în oraşul său, a şase lideri sociali, între care şi Arturo Hernandez Cardona, conducătorul unei organizaţii ţărăneşti, care a fost găsit mort câteva luni mai târziu.

El era primar la momentul dispariţiei - în noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014 -, la Iguala, a 43 de elevi de la Şcoala Normală Ayotzinapa, un dosar care nu a fost elucidat în înregime şi care a a suscitat o vastă condamnare internaţională.

El a fost arestat în noiembrie 2014, cu privire la o presupusă responsabilitate în ”dispariţia” elevilor şi este încarcerat de atunci.

Elevii au ”dispărut” în timp ce încercau să rechiziţioneze autobuze pentru a se duce la Ciudad de Mexico pentru a participa la manifestaţii.

Potrivit unei prime anchete oficiale, aceşti tineri au fost arestaţi de către poliţia locală - în cârdăşie cu gangul Guerreros Unidos - şi au fost ucişi apoi prin împuşcare şi arşi într-o  groapă de gunoi, din motive care rămân obscure.

Doar rămăşiţe ale unui număr de trei tineri au putut fi identificate.

”Comisia pentru adevăr Ayotzinapa”, înfiinţată de către actualul preşedinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador, supranumit AMLO, conchidea într-un raport, prezentat în august 2022, că militari mexicani au o parte de responsabilitate în această baie de sânge.

un tribunal mexican a emis în august 2022 un număr de 83 de mandate de arestare, iar la sfârşitul lui martie nouă poliţişti au fost arestaţi cu privire la o presupusă responsabilitate în acest masacru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.