Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost înmormântat sâmbătă în satul său natal Kutama (nord-vest), în prezenţa câtorva sute de membri ai familiei sale şi apropiaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acoperit cu steagul naţional, sicriul acestuia a fost îngropat într-o curte plină de praf, de pe proprietatea sa de la Kutama, după o ceremonie sobră, în faţa câtorva sute de apropiaţi.

Conduşi de văduva Grace Mugabe, îmbrăcată complet în negru, membrii familiei sale au depus trandafiri albi pe sicriu, potrivit unui jurnalist AFP.

Această înmormântare marchează epilogul unei înfruntări de mai multe săptămâni între apropiaţi ai fostului şef de stat şi Guvernul sucesorului său, Emmerson Mnangagwa, pe tema locului de veci.

Robert Mugabe, care murit la 6 septembrie, la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Singapore, urma să se odihnească, iniţial, la Panteonul naţional al eroilor ”luptei de Eliberare”, la Harare, aşa cum doreau autorităţile.

Însă familia sa a avut, până la urmă, ultimul cuvânt şi a anunţat săptămâna aceasta că va fi înmormântat la Kutama, la 100 de kilometri nord-vest de capitală.

Această bătălie a ilustrat încă o dată tensiunile puternice, de aproape doi ani, între ultimii susţinători loiali ai fostului preşedintelui şi Mnangagwa.

Până la ultima suflare, Robert Mugabe a alimentat o ranchiună faţă de Emmerson Mnangagwa, plasat la conducerea ţării după demisia bătrânului preşedinte, constrâns de armată şi partid, Zanu-PF, în noiembrie 2017.

După o domnie de 37 de ani neîntrerupţi, Robert Mugabe a lăsat în urma sa o ţară traumatizată de reprimare şi ruinată de o criză economică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.