Fostul preşedinte sud-coreean Roh Tae-woo, care a jucat un rol capital în lovitura de stat din 1979, după care a deţinut puterea în mod democratic în perioada 1988-1993, a murit marţi la vârsta de 88 de ani, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Roh Tae-woo i-a succedat în 1988 prietenului său, dictatorul Chun Doo-hwan, pe care l-a ajutat să preia puterea cu forţa cu nouă ani mai devreme şi care a fost înlăturat de la putere prin manifestaţii uraşe în favoarea democraţiei.

Disensiuni în rândul opoziţiei au permis victoria lui Roh, în alegerile din 1987, cu doar 36,6% din voturile exprimate.

În mandatul său, el a supervizat Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 şi a operat o apropiere cu China şi Rusia.

Născut la Daegu, în sud-est, în 1932, pe când Coreea era o colonie japoneză, Roh Tae-woo l-a cunoscut pe Chun Doo-hwan la Şcoala militară, în timpul Războiului Coreei (1950-1953).

Roh a jucat un rol determinant în lovitura de stat de după asasinarea dictatorului militar Park Chung-hee în 1979.

Comandant al Forţelor speciale la acea vreme, el l-a ajutat pe Chun Doo-hwan să obţină puncte strategice la Seul.

Devenit mâna dreaptă a lui Chun, Roh a orchestrat apoi, în 1980, înăbuşirea în sânge a revoltei în favoarea democraţiei la Gwangju, în sud-vest.

Reprimarea s-a soldat cu aproximativ 200 de morţi şi dispăruţi, potrivit unor date oficiale, de trei ori mai mulţi, potrivit opoziţiei de atunci.

Roh nu şi-a exprimat niciodată nici cea mai mică remuşcare faţă de rolul pe care l-a jucat în acest episod emblematic al luptei în favoarea democraţiei în Coreea de Sud.

”Zeci de milioane de chinezi au sufert şi şi-au vărsat sângele în timpul Revoluţiei Culturale. Prin comparaţie, incidentul de la Gwangju nu este nimic”, declara el în 1995.

Succesorul său la preşedinţie în 1993, fostul activist în favoarea democraţiei Kim Young-sam, l-a dat în judecată, atât pe el cât şi pe Chun Doo-hwan.

Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de ”trădare” în 1996, după un proces ”cathartic”, în cursul căruia au compărut împreună în ţinută de deţinuţi.

Chun a fost condamnat la moarte, iar Roh la 22 de ani de închisoare, însă au fost eliberaţi amândoi în următorul an, după ce au fost graţiaţi.

Roh Tae-woo, care suferea de un cancer de prostată, s-a retras definitiv din viaţa politică în urmă cu peste 20 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.