Fostul preşedinte georgian încarcerat Mihail Saakaşvili, aflat în greva foamei de mai multe săptămâni, a anunţat că se teme pentru viaţa sa, după ce a fost maltratat fizic de către gardieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Gardienii m-au insultat, m-au lovit la gât, m-au tras pe jos de păr”, a declarat Mihail Saakaşvili într-o scrisoare pe care i-a trimis-o avocatului său, apreciind că scopul transferului său, luni, într-un spital penitenciar este să-l ”omoare”.

Un fost preşedinte proocidental al Georgiei în perioada 2004-2013, considerat în prezent liderul opoziţiei, Saakaşvili s-a întors la 1 octombrie în ţară, după opt ani de exil.

El a fost arestat imediat şi încarcerat, prin aplicarea unei condamnări cu privire la ”abuz de putere” pe care o denunţă drept pur politică.

O figură charsmatică ambivalentă a politicii georgiene - dar şi ucrainene -, Saakaşvili se află într-o grevă a foamei în semn de protest faţă de încarcerarea sa.

Susţinătorii săi cer de săptămâni de zile eliberarea sau spitalizarea sa într-o instituţie civilă.

Luni, serviciile penitenciare georgiene au anunţat transferul său într-un spital carceral, în vederea ”evitării agravării stării sale de sănătate”, după 30 de zile de greva foamei.

Câteva zeci de mii de susţinători ai lui Saakaşvili au manifestat la Tbilisi după anunţarea spitalizării acestuia.

”În vederea evitării agravării stării de sănătate a lui Mihail Saakaşvili şi din cauza unui risc sporit la adresa siguranţei sale, el a fost transferat de la Închisoarea nr. 12 la Instituţia medicală pentru deţinuţi nr.18”, au anunţat luni, într-un comunicat, serviciile penitenciare.

Acest anunţ a fost făcut cu câteva ore înaintea unei manifestaţii uriaşe prevăzute luni seara de către susţinătorii săi, la Tbilisi, unde au cerut spitalizarea sa într-o instituţie civilă şi nu peticenciară.

Medici care l-au examinat pe Saakaşvili luni au indicat un ”risc puternic de complicaţii” şi ”necesitatea îngrijirii într-o clinică polivalentă bine echipată”.

Potrivit emisarului gerogian pentru drepturile omului Nino Lomjaria, un spital de închisoare nu corespunde acestor criterii.

Saakaşvli a fost încarcerat înaintea unor alegeri muncipale, în care Partidul Visul Georgian, aflat la putere, a obţinut o victorie.

Opoziţia georgiană, în cadrul căreia Mişcarea Naţională Unită (MNU) a lui Saakaşvili este principala fromaţiune, a organizat mai multe manifestaţii uriaşe, la care a cerut eliberarea fostului şef de stat şi a denunţat rezultatul alegerilor muncipale.

Saakaşvili, care are reputaţia că a luptat în mod eficient împotriva corupţiei, dar care a fost criticat din cauza războiului-fulger dezastruos din 2008 cu Rusia, a părăsit Georgia în 2013.

Încarcerea sa a agrvat criza politică din Georgia, care a izbucnit la alegerile legislative din 2020, în care Visul Georgian a obţinut o victorie, un scrutin denunţat drept fraudulos de către opoziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.