Fostul ministru social-democrat al Familiei Franziska Giffey a fost aleasă marţi primar al Berlinului, cu promisiunea de a accelera construirea de locuinţe în lupta împotriva scumpirii chiriilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, devine prima femeie care conduce capitala germană.

În perioada 1947-1948, când oraşul era împărţit în patru sectoare de ocupaţie, altă femeie, Louise Schroeder, a expediat afacerile curente, la începutul blocadei sovietice a Berlinului.

Capitala Germaniei se află pe mâna Partidului Social Democrat (SPD) de 20 de ani, iar Franziska Giffey a fost ministrul Familiei în perioada 2018-2021, în Guvernul Angelei Merkel.

SPD, care a obţinut o victorie în alegerile locale de la 26 septembrie, urmează să conducă o coaliţie din care mai fac parte Verzii şi Die Linke (Stânga Radicală).

20.000 DE LOCUINE PÂNĂ ÎN 2030

Una dintre principalele misiuni pe care şi le-au asumat cei trei parteneri de coaliţie este construirea a cel puţin 200.000 de locuinţe până în 2030, într-o capitală care atrage anual tot maimulţi locuitori.

SPD, Verzii şi Die Linke au decis, de asemenea, să înfiinţeze o Comisie însărcinată să evalueze posibilitatea unor eventuale ”exproprieri” ale unor societăţi imobiliare, în urma unui referendum consultativ pe această temă, în care tabăra ”da” a obţinut o victorie.

Berlinezii s-au pronunţat la 26 septembrie, cu o largă majoritate - de 56,4% - în favoarea unei ”exproprieri” a grupurilor imobiliare, care deţin peste 3.000 de locuinţe, în cadrul unui referendum iniţiat de către cetăţeni.

Viitoarea comisie urmează să facă recomandări, peste un an, cu privire la acest proiect de expropriere.

Însă noul primar s-a pronunţat împotriva acestui transfer de proprietate, apreciind ”nu aceasta este calea ce bună” - şi anume din cauza indemnizaţiilor.

Susţinătorii proiectului intenţionează să treacă o parte a lotului imobiliar privat în în gestune publică, în vederea unei mai bune reglementări a preţurilor.

Acest referendum a fost organizat în urma unei nemulţumiri tot mai mari a berlinezilor faţă de preţul chiriilor.

Într-o capitală a cărei atractivitate a crescut în ultimii ani, chiriile au crescut, în medie, cu 85%, în perioada 2007-2019, în pofida faptului că sunt mai mici decât cele de la Londra sau Paris.

Această scumpire îi strangulează pe mulţi locuitori, într-o capitală în care 80% dintre rezidenţi sunt chiriaşi.

Marile firme imobiliare sunt acuzate de faptul că sunt vinovate de această criză, din cauză că au speculat cu privire la scumpiri, acuzaţii pe care le dezmint.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.