La un an după ce a organizat un referendum privind independenţa Cataloniei, fostul lider catalan, Carles Puigdemont, a lansat un nou partid sâmbătă, ca parte a eforturilor de a mobiliza separatiştii din Belgia, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua grupare, denumită Crida Nacional (Chemarea Naţională), a organizat un congres de înfiinţare sâmbătă seara, marcând aniversarea unui an de la organizarea referendumului pentru independenţa Cataloniei, însă nu a reuşit să atragă susţinere importantă, unii dintre aliaţi fiind reţinuţi în Spania, iar alţii alegând o cale mai moderată în politică.

Întâlnirea noului partid al lui Puigdemont a fost organizată în oraşul Manresa, în centrul Cataloniei, în apropiere de închisoarea în care sunt reţinuţi liderii pro-independenţă, însă Puigdemont a vorbit de la Bruxelles, discursul său fiind difuzat pe un ecran gigant.

“Acum un an am decis că vom continua lupta, indiferent de condiţii şi consecinţe şi că ne vom angaja să construim o ţară mai bună, o republică”, a afirmat Puigdemont.

El a făcut referire la diviziunile din tabăra pro-independenţă, făcând apel la unitate.

Totuşi, mulţi dintre foştii săi aliaţi care au adoptat o abordare mai moderată au refuzat să se alăture noului partid.

Quim Torra, actualul lider catalan, a afirmat într-un discurs televizat, cu ocazia aniversării: “Anul care ne separă de această dată istorică nu s-a desfăşurat cum ne-am dorit… dar să dăm înapoi nu este o opţiune”.

Declaraţia de independenţă a creat haos în Spania iar guvernul de la Madrid a dizolvat conducerea locală a Cataloniei. Puigdemont a fugit în Belgia, parlamentul fiind dizolvat iar Madridul preluând puterea.

Alegerile din decembrie 2017 au adus o nouă victorie pentru partidele separatiste.

Dar Torra, care este consiliat de Puigdemont constant, conduce un guvern catalan care este împărţit între cei care susţin o abordare mai dură pentru a avansa cauza independenţei şi cei care preferă dialogul cu prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez.

Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a votat sâmbătă pentru a exclude partidul separatist catalan al lui Puigdemont, PDeCAT, scrie Politico.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.