Fostul jurnalist disident belarus Roman Protasevici - condamnat la începutul lui mai la opt ani de închisoare - a fost graţiat de către preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Roman Protasevici a fost arestat în urmă cu doi ani după o interceptare şi o deturnare spectaculoase ale unui avion de linie în Belarus.

”Tocmai am semnat documentele adecvate care atestă că am fost graţiat”, a declarat luni Belta Roman Protasevici, un fost redactor-şef al publicaţiei opoziţiei Nexta, care a jucat un rol-cheie în contestarea puterii în 2020.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Roman Protasevici, în prezent în vârstă de 28 de ani, a fost arestat la 23 mai 2021, după ce un avion belarus de vânătoare a deturnat către Minsk un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius, provocând un val de indignare la nivel internaţional.

”Sunt foarte recunoscător ţării şi, bineînţeles, preşedintelui personal pentru această decizie”, declară el într-o înregistrare video postată pe Youtube şi difuzată de către Belta.

Potrivit fostului jurnalist, Lukaşenko a asemnat decretul graţierii la 16 mai.

La momentul interceptării acestui zbor Ryanair, preşedintele francez Emmanuel Macron denunţa această manevră a puterii belaruse drept ”o încălcare inacceptabilă a dreptului internaţional”, care a antrenat o ”serie de sancţiuni” împotriva statului condus de către Aleksandr Lukaşenko.

Partenera sa, rusoaica Sofia Sapega, a fost condamnată la şase ani de închisoare.

Negocieri au loc, în continuare, între Minsk şi Moscova în vederea transferării acesteia în Rusia, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Publicaţia de opoziţie Nexta a jucat un rol-cheie în mobilizarea contestării realegeri - denunţară drept frauduloasă - în august 2022 a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere din 1994.

Ea a publicat apeluri la manifestaţii şi imagini de la mobilizare şi de la reprimare de către poliţie.

Din această cauză, Nexta a fost interzisă şi clasată drept ”organizaţie teroristă” de către justiţia belarusă.

Roman Protasevici a acceptat, după ce a fost arestat, să coopereze în anchetă şi a declarat că se spăşeşte, în înregistrări video difuzate de televiziunea publică belarusă, înregistrate ”sub constrângere” potrivit opoziţiei.

El a fost plasat în arest la domiciliu până la proces, la care a fost acuzat de apeluri publice la ”preluarea puterii”, la comiterea de ”acte teroriste” şi de insultarea şefului statului, la finalul căruia a fost condamnat, la începutul acestei luni, la opt ani de închisoare.

Alţi doi fosşti colegi de-ai săi, fugiţi în exil în străinătate, Stepan Putilo şi Ian Rujik, au fost condamnaţi în contumacie la 20 şi, respectiv, 19 ani de închsioare, în acest dosar emblematic al represiunii din Belarus.

Lukaşenko îl graţiază pe Protasevici într-un context special, potrivit ONG-ului Reporters sans frontières (RSF).

Cu o zi înainte de graţiere, duminică, a fost ”Ziua Solidarităţii cu Deţinuţii Politici din Belarus”.

RSF reamintea duminică faptul că Marina Zolatava, fosta redactoră-şefă a ”primei media din ţară” este deţinută în continuare ”în temniţele lui Luakeşeno”, la fel ca alţi 32 de jurnalişti care munceau într-o ţară aliată cu Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.