Fostul director al campaniei lui Donald Trump Paul Manafort a împărtăşit sondaje cu un rus suspectat de legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, potrivit unor documente judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul special Robert Mueller, care anchetează dacă a avut loc o complicitate între între conducători ruşi şi echipa de campanie a miliardarului republican, i-a reproşat la 7 decembrie lui Paul Manafort că a minţit poliţia federală (FBI), în pofida acodului său de cooperare în ancheta rusă.

Procurorul l-a acuzat că a minţit cu privire la discuţii cu unul dintre foştii săi asociaţi, rusul Konstantin Kilimnik, suspectat de americani că are legături cu serviciile de informaţii din ţara sa.

În documente transmise în apărarea clientului lor, avocaţii lui Paul Manafort, în vârstă de 69 de ani, au dat asigurări marţi că el nu îşi poate aminti toate discuţiile pe care le-a purtat în 2016.

”Acelaşi argument este valabil în acuzaţiile potrivit cărora domnul Manafort a minţit pe tema împărtăşirii cu domnul Kilimnik a unor sondaje legate de campania prezidenţială din 2016”, adaugă ei într-un paragraf cenzurat pentru a rămâne confidenţial, dar pe care un ”bug” informatic l-a făcut vizibil.

Această acuzaţie - necunoscută până acum - adaugă o tuşă tabloului schiţat de luni de zile de procurorul Mueller, care a scos la iveală existenţa unor legături multiple între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

Preşedintele Statelor Unite respinge cu vigoare orice complicitate şi denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare”.

În cadrul anchetei sale, Robert Mueller a descoperit mai multe fraude - bancare şi fiscale - comise înainte de 2016 de paul Manafort care, în speranţa unei pedepse mai mici, a acceptat să coopereze cu justiţia.

Însă procurorul îl acuză că nu s-a ţinut de cuvânt, ceea ce poate antrena o însăprire a verdictului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.