Justiţia belgiană a hotărât miercuri să o scoată din închisoare şi să o plaseze în detenţie la domiciliu, cu o brăţară electronică, pe fosta vicepreşedintă destituită a Parlamentului European (PE) Eva Kaili, un personaj-cheie în ancheta de corupţie ”Qatargate”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eva Kaili va ieşi din închisoare. Ea este arestată la domicliu în Belgia şi plasată sub supraveghere electronică. Judecătorul de instrucţie tocmai a luat această decizie”, declară AFP un magistrat de la Parchetul Federal belgian, Antoon Schotsaert.

Aleasa socialistă grecoaică era ultima acuzată aflată în închisoare în acest dosar.

Ea este suspectată de faptul că a intervenit în favoarea unor puteri străine în decizii ale Parlamentului European - timp de mai mulţi ani -, în schimbul unor sume de bani.

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, care are o fiică în vârstă de doi ani, a fost destituită la jumătatea lui decembrie din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European.

Justiţia belgiană a luat marţi aceeaşi decizie în favoarea eurodeputatului belgian Marc Tarabella, iar în favoarea fostului eurodeputat italian Antonio Panzeri săptămâna trecută - alţi doi suspecţi-cheie în ”Qatargate”, un scandal de corupţie care a zguduit Parlamentul European.

Eva Kaili, la fel ca Marc Tarabella, şi-a clamat mereu nevinovăţia.

Antonio Panzeri a acceptat să coopereze cu justiţia.

El a negociat o pedeapsă cu închisoarea limitată, în schimbul angajamentului de a le spune anchetatorilor tot ceea ce ştie despre acest sistem de corupţie - în legătură cu Qatarul şi Marocul -, pe care a recunoscut că l-a orchestrat. El l-a acuzat pe Marc Tarabella.

Un al patrulea suspect, eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, a fost arestat şi apoi plasat în arest la domiciliu la 11 februarie, în Italia.

El contestă în justiţia italiană extrădarea sa către Belgia, în virtutea unui mandat european de arestare emis pe numele său.

O audiere la Curtea de Apel din Napoli cu privire la extrădarea sa către Belgia a fost amânată la 2 mai.

Asistentului parlamentar Francesco Giorgi, un apropiat al lui Antonio Panzeri şi partenerul lui Eva Kaili, i s-a pus o brăţară electronică la sfârşitul lui februarie, după peste două luni de detenţie în Belgia.

El făcea parte, la fel ca partenera sa şi Antonio Panzeri, din primul val de arestări, la 9 decembrie, la Bruxelles, când anchetatorii au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar, în saci sau valize.

Eva Kaili nu a beneficiat de imunitate europarlamentară, întrucât infracţiunea a fost constatată în flagrant delict - ”saci cu bani” au fost descopriţi în apartamentul său.

Qatarul şi Marocul au negat ferm să se află la originea vreunei fapte de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.