Justiţia haitiană a inculpat aproximativ 50 de persoane - inclusiv pe fosta Primă Doamnă Martine Moïse, un fost premier şi un fost şef al poliţiei - cu privire la o presupusă implicare a acestora în asasinarea prin împuşcare a preşedintelui Jovenel Moïse în 2021, la vârsta de 53 de ani, de către un comando de peste 20 de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Publicaţia haitiană AyiboPost a publicat luni o ordonanţă a judecătorului de instrucţie însărcinat cu dosarul - un document de 122 de pagini - ”rezultatul al zece audieri”, care nu permite o ”identificare clară a autorilor intelectuali ai asasinatului şi nici sprijinul financiar”, scrie ziarul.

Potrivit acestui document, magistratul a cerut ca Martine Moïse, rănită în asasinat, şi alte 50 de persoane să fie trimise în faţa unei instanţe penale ”pentru a fi judecate cu privire la fapte de asociere de răufăcători, jaf armat, terorism, asasinat şi complicitate a asasinat, infracţiuni comise în prejudiciul” fostului preşedinte haitian.

”Acuzaţii concordante şi indicii privind implicarea fostei Prime Doamne (Martine Moïse) în asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse sunt suficiente”, se arată în document.

”Declaraţii ale fostei Prime Doamen (...) sunt pătate de contradicţii care lasă de dorit şi o discreditează”, se arată în document.

Fostul premier interimar Claude Joseph şi fostul director general al poliţiei haitiene Léon Charles se află printre inculpaţi, iar ordonanţa relevă ”indicii suficiente” cu privire la o complicitate a ambilor în asasinarea fostului şef al statului.

La 7 iulie 2021, Jovenel Moïse a fost ucis prin împuşcare la reşedinţa sa privată, la vârsta de 53 de ani, de către un comando de peste 20 de persoane, în principal mercenari columbieni, fără ca gărzile de corp ale acestuia să intervină.

Martine Moïse a fost rănită în timpul acestui atac.

La 9 februarie, Joseph Vincent, un americano-haitian acuzat de participare la asasinat, a fost condamnat în Florida, în Statele Unite, la închisoare pe viaţă.

Justiţia americană a lansat urmăriri împotriva a 11 persoane, pe care le acuză de implicare în asasinat, într-un complot urzit în Florida.

Patru dintre cei 11 inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, inclusiv Joseph Vincent, care a pledat vinovat în decembrie.

Haiti se confrunta cu o triplă gravă criză politică, de securitate şi umanitară.

Ganguri armate au preluat controlul unor părţi ale ţării, iar numărul omuciderilor s-a dublat în 2023.

Asasinarea lui Jovenel Moïse a aruncat cea mai săracă ţară de pe continentul american într-un haos şi mai mare.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.