Forţe armate ruse şi aliate ale acestora şi-au încheiat miercuri retragerea din Kazahstan, după ce au fost desfăşurate în susţinerea puterii acestei ţări autoritariste din Asia Centrală, ameninţată la începutul lui ianuarie de revolte sângeroase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Opraţiunea de menţinerea păcii (...) pe teritoriul Republicii Kazahstan s-a încheiat”, a anunţat, potrivit agenţiilor ruse de presă, generalul Andrei Serdiukov, comandantul acestei misiuni a Organizaţiei Tratutului Securităţii Colective (OTSC), o alianţă militară condusă de Moscova.

Ministerul rus al Aprării a anunţat, potrivit agenţiilor ruse de presă, că ”patru avioane ale aviaţiei ruse de transport militar au decolat  cu militari de pe aeroporturi din Nur-Sultan şi Almaty”.

Aceste aeronave ”aduc acasă ultimele unităţi” ale acestei Forţe şi comandamentul acesteia, precizează ministerul.

Această retragere are loc în ziua în care Kazahstanul a pus capăt stării de urgenţă pe care a instaurat-o în urma unor manifestaţii împotriva scumpirii energiei, care au degenerat în revolte reprimate în mod violent în primele zile ale lui ianuarie.

Autorităţile kazahe au imputat aceste violenţe unor ”terorişti” formaţi în străinătate, o versune care le-a permis să cheme în ajutor militari ruşi şi OTSC.

Contingentul trimis la 6 ianuarie în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, la solicitarea preşedintelui kazah Kasim-Jomart Tokaiev, era alcătuir din 2.030 de militari ruşi, belaruşi, armeni, tadjici şi kîrgîzi.

Retragerea trupelor a început la 13 ianuarie.

Violenţele de la începutul lui ianuarie în Kazahstam sunt cele mai grave de la proclamarea independenţei acestei ţări, în 1991.

Bilanţul oficial al acestor violenţe este de 225 de morţi, iar autorităţile au anunţat 12.000 de arestări.

Puterea kazahă a acuzat că atacatorii, conduşi din străinătate, au instrumentalizat o revoltă socială împotriva traiului scump, dar nu a prezentat probe cu prvire la natura ”teroristă” a acestor revolte.

Cele mai grave violenţe au avut la Almaty, unde au avut loc schimburi de focuri, s-au jefut magazine şi au fost incendiate sediiie prmăriei şi reşedinţei prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.