Forţele de securitate afgane au respins duminică un atac al talibanilor asupra unui centru provincial al unei provincii din nordul ţării, aflată la graniţa cu Tadjikistanul, cu ajutorul atacurilor aeriene, au anunţat autorităţile din Afganistan, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul talibanilor a fost cel mai recent dintr-un şir de ofensive prin care insurgenţii au câştigat teren, în timp ce forţele străine conduse de SUA se află în etapele finale ale retragerii trupelor după aproape 20 de ani de lupte.

"Atacurile ofensive ale inamicului au fost respinse, iar acesta a suferit pierderi grele, fără precedent, în urma cărora au fost ucişi 55 de soldaţi inamici şi 90 au fost răniţi", a spus guvernatorul provinciei Takhar, Abdullah Qarluq.

Reuters nu a putut confirma independent informaţia.

Peste o duzină de luptători talibani au fost ucişi în atacuri aeriene de către Forţele Aeriene Afgane în ascunzătorile de la periferia centrului provincial Takhar, Taluqan, a declarat Ministerul afgan al Apărării, pe Twitter.

"Talibanii au atacat Taluqan din patru direcţii, noaptea trecută (sâmbătă), dar s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea forţelor de securitate şi a oamenilor (locali)", a declarat pentru Reuters Khalil Asir, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de poliţie Takhar.

Taluqan este doar cea mai recentă capitală de provincie aflată sub presiunea talibanilor. La începutul acestei săptămâni, luptătorii talibani au intrat în capitala provinciei vestice Badghis, capturând  facilităţile  poliţiei şi forţelor de securitate şi încercând să preia biroul guvernatorului, înainte ca forţele speciale să-i respingă.

Insurgenţii au lansat o nouă campanie  pentru a câştiga teritoriu în ultimele săptămâni, încurajaţi de plecarea forţelor străine. Pentagonul consideră că, după ce va lua zeci de centre raionale, talibanii vor exercita presiun asupra centrellor provinciale.

Ciocnirile au continuat şi în sudul Afganistanului.

India a anunţat duminică că a repatriat temporar oficiali de la consulatul său din Kandahar, un oraş important din sudul Afganistanului.

"Din cauza luptelor intense din apropierea oraşului Kandahar, personalul din India a fost readus în ţară deocamdată", a afirmat într-un comunicat Arindam Bagchi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei.

"India monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei de securitate din Afganistan", a spus Bagchi, adăugând că consulatul Indiei din Kandahar era condus temporar de personalul local.

Oficialii talibani au declarat vineri că gruparea de insurgenţi musulmani sunniţi a preluat controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului. Oficialii guvernului afgan au respins afirmaţia drept propagandă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.