Forţe cubaneze de securitate au pus capăt unei acţiuni de protest organizate de către artişti, universitari şi jurnalişti - disidenţi -, pe care i-au dat afară dintr-un sediu în care unii dintre ei au intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de încarcerarea unui disident, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile susţin că au fost nevoite să intervină din cauza încălcării unor procoale sanitare implementate înlupta împotriva covid-19 - un pretext ”absurd”, denunţă membrii grupului, institulat mişcarea San Isidro.

În total 14 activişti au fost reţinuţi şi conduşi la domiciliile lor.

Mişcarea San Isidro a fost înfiinţată după adoptarea, în august 2018, a unui decret care interzice artiştilor să se exprime în locuri publice sau private fără o autorizare prealabilă a Ministerului cubanez al Culturii.

Decretul 349 interzice de asemenea exprimarea artistică în virtutea unor criterii foarte largi cu privire la ”obscenitate”, ”vulgaritate” şi ”atingerea valorilor etice şi culturale”.

Membrii grupului protestau în ultima perioadă faţă de condamnarea rapperului Denis Solis González la opt luni de închisoare, găsit vinovat de ”ultraj”.

Opt dintre disidenţi au anunţat că au intrat în greva foamei.

Cartierul lor general a fost încercuit, al începutul lunii de către forţe cubaneze de securitate.

Amnesty International denunţa într-un comunicat, la 20 noiembrie, ”hărţuirea şi intimidarea membrilor mişcării San Isidro (...), reprezentative pentru reprimarea persistentă a drepturilor omului, mai ales a dreptului la liberă exprimare, în Cuba”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.