Fondatorul fugar al criptomonedei Terra, Do Kwon, a fost arestat în Muntenegru, a anunţat ministrul muntenegrean de Interne Filip Adzic, după ce prăbuşirea Terraform Labs a provocat investitorilor săi pierderi estimate la aproape 40 de miliarde de dolari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poliţia din muntenegru a arestat o persoană suspectată că este unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, sud-coreeanul Do Kwon, cofondatorul şi CEO-ul Terraform Labs”, a anunţat joi, într-un mesaj postat pe Twitter, Filip Adzic.

Suspectul a fost arestat pe aeroportul din Podgoriţa, în posesia unor ”documente falsificate”.

”Aşteptăm o confirmare oficială a identităţii sale”, a anunţat Filip Adzic.

Jandarmul bursier american SEC l-a inculpat la jumătatea lui februarie pe Do Kwon, pe care-l acuză de ”orchestrarea unei fraude a unor active cripto în valoare de câteva miliarde de dolari”.

Interpolul a difuzat în septembrie o ”notiţă roşie” cu scopul de a-l localiza, la cererea procuraturii sud-coreene.

Parchetul a cerut Ministerului sud-coreean de Externe să-i revoce paşaportul, anunţând că Do Kwon este ”fugar”.

Căderea Terraform Labs şi criptomonedei Terra, anul trecut, a cauzat pierderi în valoare de peste 40 de miliarde de dolari investitorilor şi a zguduit piaţa mondială a criptomonedelor.

”STABLECOIN”

Terraform Labs propunea o criptomonedă pe care o prezenta ca stabilă (”stablecoin”) - Terra.

În principiu, cursul unei ”stablecoin” este susţinut de cel al unei devize tradiţionale sau unor active tangibile, ceea ce le garantează investitorilor mai multă stabilitate în universul foarte volatil al criptomonedelor.

Însă stabilitatea una dintre aceste criptomonede nu este asigurată de rezerve în devize, ci de un algoritm care realizează arbitraje în funcţie de oferta şi de cererea altei cripromonede.

Aşa au stat lucrurile în cazul Terra, care era susţinută de criptoactivul dezvoltat de către Luna Foundation Guard.

Potrivit plângerii SEC, Terraform şi Do Kwon ”au înşelat în mai multe rânduri investitorii”, afirmând că o populară aplicaţie coreeană de plată a folosit tehnologia din spatele Terra pentru a efectua tranzacţii, ceea ce ar fi crescut valoarea Luna.

Sistemul Terraform Labs ”era pur şi simplu o fraudă umflată de un pseudo-stablecoin algoritmic, al cărui preţ era controlat de acuzaţi şi nu de vreun cod informatic”, acuza un oficial de rang înalt de la SEC, Gurbir Grewal.

În aprilie 2022, valoarea Terra a atins cel mai înalt nivel al său.

Potrivit CoinMarketCap, ea era atunci a patra cea mai importantă stablecoin şi a doua criptomonedă ca valoare de piaţă.

O lună mai târziu, Terra a piedut peste jumătate din valoare în 24 de ore, semănând panică.

Foarte rapid, stablecoin-ul şi Luna au ajuns la zero, lovind în economiile multor investitori.

Autorităţăile sud-coreene au deschis ulterior mai multe anchete penale în acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.