Autorităţile americane au preluat luni controlul Băncii First Republic şi au vândut marea majoritate a acesteia JPMorgan Chase, cu speranţa de a încheia episodul crizei bancare care izbucnit în martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca se afla sub presiune, în urma falimentului, la începutul lui martie, a două instituţii cu profil similar - Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature.

Având în vedere valoarea activelor - 229 de miliarde de dolari la 13 aprilie -, este vorba despre cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite - cu excepţia unor bănci de investiţii ca Lehman Brothers -, după falimentul Washington Mutual în septembrie 2008.

Potrivit acordului, JPMorgan urmează să preia toate depozitele băncii şi ”aproape” toate activele acesteia, anunţă într-un comunicat Agenţia însărcinată cu garantarea depoztelor bancare (FDIC).

”Guvernul nostru ne-a invitat pe noi şi pe alţii să intervenim, iar noi am făcut-o”, anunţă într-un comunicat separat CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon.

”Soliditatea noatră financiară, capacităţile noastre şi modelul nostru de întreprindere ne-au permis să propunem o ofertă care permite executarea tranzacţiei astfel încât să se minimizeze costurile Fondului de asigurarea depozitelor”,  FDIC, adaugă el.

OPERAŢIUNE ÎN VALOARE DE 13 MILIATRDE

Această operaţiune implică faptul ca împrumuturile First Republic să fie reevaluate în scădere, iar FDIC a acceptat să suporte o parte dintre aceste pierderi.

Agenţia estimează că operaţiunea o va costa 13 miliarde de dolari.

Agenţiile băncii redeschid luni, ca de obicei.

Stabilimentul se afla în dificultate după falimentele SVB şi Signature, preluate de către autorităţile de reglementare în urma unor retrageri masive ale clienţilor, îngrijoraţi de viabilitatea lor.

Autorităţile şi alte bănci mari au sărit în ajutorul First Republic, pentru a evita să aibă aceeaşi soartă, iar 11 stabilimente financiare au acceptat să plătească, în total, peste 30 de miliarde de dolari.

Însă acest lucru nu a fost suficient pentru a le oferi asigurări investitorilor, iar acţiunile au continuat să scadă pe Wall Street.

Banca nu a mai reuşit să găsească un plan de salvare satisfăcător, iar după ce a confirmat, lunea trecută, că numeroşi clienţi şi-au retras depozitele în primul trimestru - în total peste 100 de miliarde de dolari -, valoare acţiunilor sale, deja mică, s-a prăbuşit.

First Republic mai valora vineri, la închidere, doar 654 de milioane de dolari pe bursă, după ce valora 20 de miliarde de dolari la începutul anului şi peste 40 de miliarde de dolari în perioada sa de vârf, în 2021.

Autorităţile, care păreau reticente să vină în ajutorul încă unei bănci, s-au răzgândit.

FDIC şi Departamentul Economiei au tatonat, la mijlocul săptămânii trecute, interesul mai multor bănci, iar vineri le-a oferit mai multora dintre ele acces la informaţii suplimentare despre First Republic.

Licitaţia a fost ”foarte concurenţială” şi a condus la o tranzacţie ”conformă exigenţelor costului celui mai mic”, dă asigurări FDIC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.