Finlanda, ţară care a intrat de un an în NATO, după decenii de neutralitate, intenţionează să îşi schimbe regulile de recrutare pentru a permite ca mii de rezervişti să ajute la patrularea frontierei sale cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de imigranţi, a declarat miercuri guvernul de la Helsinki, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlandezii care au efectuat serviciul militar în cadrul forţelor de frontieră ar putea fi chemaţi să patruleze la graniţa ţării nordice cu Rusia în circumstanţe excepţionale, a declarat guvernul într-o propunere legislativă.

Finlanda, care a aderat la alianţa militară NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova că a folosit migraţia ca armă împotriva sa, o afirmaţie pe care Kremlinul o neagă.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia, lungă de 1.340 de kilometri, la sfârşitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din ţări terţe precum Siria şi Somalia prin Rusia.

Aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil au trecut graniţa din Rusia în Finlanda anul trecut, comparativ cu mai puţin de 40 anul acesta, după ce punctele de trecere terestră au fost închise, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră.

Dar guvernul finlandez se teme că fenomenul pe care îl numeşte "un atac hibrid din partea Rusiei" ar putea reîncepe în orice moment şi pregăteşte o legislaţie pentru a face faţă acestei ameninţări. "Având în vedere schimbarea situaţiei de securitate, trebuie să completăm metodele existente cu noi modalităţi de a menţine securitatea frontierelor", a declarat ministrul apărării, Antti Hakkanen.

Finlanda are o armată de conscripţie, ceea ce înseamnă că serviciul militar este obligatoriu pentru bărbaţi. Peste 10.000 de recruţi au fost instruiţi de către Garda de Frontieră, în timp ce un sfert dintre aceştia sunt poliţişti de frontieră angajaţi, a precizat guvernul. Restul, aproximativ 7.500 de militari, au urmat alte cariere civile. În conformitate cu legislaţia existentă, ei rămân ca rezervişti care pot fi chemaţi de urgenţă la serviciu în cazul unei ameninţări militare la adresa securităţii frontierelor, dar nu şi pentru combaterea migraţiei.

Propunerea va fi supusă la vot în parlament, unde guvernul de dreapta deţine majoritatea.

De asemenea, guvernul finlandez a elaborat o aşa-numită lege "pushback" (împingere înapoi - nr.r.), care ar permite poliţiştilor de frontieră să respingă solicitanţii de azil la graniţa dintre Finlanda şi Rusia fără să primească cererile de azil ale acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.