Finlanda îşi va închide întreaga graniţă cu Rusia în următoarele două săptămâni, în încercarea de a opri fluxul neobişnuit de mare de solicitanţi de azil care vor să ajungă în statul nordic - cel mai nou membru al NATO -, o mişcare despre care guvernul de la Helsinki şi aliaţii săi spun că este o acţiune orchestrată de Moscova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, Finlanda şi-a închis toate posturile de frontieră, cu excepţia unuia, pentru călătorii din Rusia, păstrând deschis doar cel mai nordic punct de trecere, situat în Arctica. Acum şi acesta se va închide, a anunţat marţi guvernul.

Aproximativ 900 de solicitanţi de azil din ţări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, o creştere de la mai puţin de un solicitant de azil pe zi, nivelul înregistrat anterior, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

Decizia de a închide toate cele opt puncte de trecere a frontierei înseamnă că doar trenurile de marfă pot trece între cele două ţări, a precizat Poliţia de Frontieră din Finlanda.

Helsinki susţine că Moscova dirijează oamenii spre graniţă ca represalii pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Finlanda a înfuriat Rusia la începutul acestui an când a aderat la NATO, punând capăt deceniilor de nealiniere militară, din cauza războiului din Ucraina.

"Aceasta este o operaţiune de influenţă a Rusiei şi noi nu o acceptăm", a declarat premierul Petteri Orpo într-o conferinţă de presă.

Luni, el a declarat că ţara sa are informaţii că autorităţile ruse îi asistă pe solicitanţii de azil şi că, în ciuda închiderii graniţelor finlandeze, mai multe persoane se îndreaptă spre Finlanda din Rusia. Luni, doar trei solicitanţi de azil au sosit în Finlanda prin vama izolată Raja-Jooseppi, ultimul post de frontieră deschis, iar marţi nu a existat nicio intrare.

Postul de frontieră va rămâne deschis miercuri înainte de a se închide până la 13 decembrie, a declarat guvernul.

Săptămâna trecută, ombudsmanul finlandez pentru nediscriminare a declarat că există îngrijorări că Helsinki pune în pericol dreptul de a solicita azil.

Azilul poate fi în continuare solicitat de călătorii care sosesc pe mare şi cu avionul, a declarat marţi guvernul finlandez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.