Finlanda a început marţi construcţia unei noi bariere - cu o lungime de 200 de kilometri - de-a lungul unei părţi a frontierei cu Rusia, o lucrare pe care a decis-o după invazia rusă a Ucrainei, anunţă grănicerii finlandezi, în contextul în care frontiera finlandeză este securizată în prezent cu bariere de lemn, menite să împiedice deplasarea vitelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre un proiect-pilot, situat la trei kilometri de oraşul Imatra, în sud-estul Finlandei.

Şantierul a fost deschis marţi, ”prin tăieri de pădure şi va continua pentru a permite construirea unui drum şi instalarea unei bariere”, anunţă în comunicat grănicerii.

Construirea a 70 de kilometri suplimentari este prevăzută în perioada 2023-2025, în sud-estul ţării, în partea cea mai densă a frontierei sale de 1.340 de kilometri cu Rusia.

În total, Finlanda preconizează să ridice 200 de kilometri de barieră, un şantier vast, estimat la 380 de milioane de euro.

Barierele metalice, cu înălţimea de trei metri, urmează să fie acoperite cu sârmă ghimpată, iar în locuri considerate sensibile urmează să fie instalate camere cu vedere pe timp de noapte, lămpi şi difuzoare.

Ultima fază a lucrărilor urmează să fie finalizată în 2026.

Finlanda, un stat candidat la aderarea la NATO, se teme că Rusia ar putea folosi migranţi pentru a exercita presiuni şi şi-a modificat în iulie legea grănicerilor în vederea facilitării unor bariere mai solide.

Frontierele finlandeze sunt securizate în prezent cu bariere uşoare de lemn, concepute să împiedice deplasarea vitelor.

Estonia, Letonia şi Polonia şi-au sporit sau prevîd să-şi sporească securitatea frontierelor cu Rusia.

În septembrie, ruşii au venit în valuri în Finlanda, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la mobilizarea unor rezervişti, cu scopul de a lupta în Ucraina.

Helsinki a restrâns ulterior intrarea cetîţenilor ruşi pe teritoriul finlandez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.