Vama finlandeză anunţă miercuri că a confiscat, la frontiera cu Rusia, mărfuri care pot consolida ”capacităţile industriale şi militare” ale Moscovei, dar şi alte mărfuri vizate de sancţiuni internţaionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste confiscări au loc în contextul în care Finlanda examinează eventuale restricţionări ale vizelor eliberate ruşilor, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia şi sancţiunilor occidentale impuse din această cauză.

Peste 2.500 de controale au fost efectuate în perioada 22-27 iulie, iar aproape 100 de cazuri de acest fel au fost descoperite, anunţă autoritatea vamală finlandeză.

Aproximativ 20 de cazuri sunt ”în curs de examinare preliminară”, anunţă într-un comunicat administraţia vamală.

Aceste controale au permis descoperirea unor produse vizate de sancţiuni europene şi mărfuri care pot avea un uz militar, ”instrumente folosite în traficul maritim”, precizează autoritatea.

”Au existat, de asemenea, drone şi obiecte cu privire la care nu putem să comentăm pentru moment”, declară AFP directorul aplicării vamei, Mikko Grönberg.

Un număr tot mai mare al turiştilor ruşi în Finlanda a provocat o nemulţumire în această ţară nordică, în care mulţi finlandezi consideră că turismul ar trebui să fie restrâns din cauza Războiului rus din Ucraina.

Numărul turiştilor ruşi care vizitează Finlanda a crescut în mod continuu după ce Rusia a ridicat restricţii de călătorie impuse împotriva  pandemiei covid-19.

În iulie s-au întregistrat peste 185.000 de treceri ale frontierei, după ce în iunie s-au înregistrat 125.000 - date încă inferioare nivelului dinaintea pandemiei.

Partidul Conservator (opoziţie) a propus săptămâna trecută să se întrerupă emiterea de noi vize turistice cetăţenilor ruşi.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö preconizează să abordeze acest subiect cu Guvernul joi, în contextul în care această propunere pare să se bucure de o susţinere largă în Parlament.

”Personal, cred că restricţiile trebuie să fie consolidate”, declară AFP premierul interimar Aki Lindén, un social-democrat, care o înlocuieşte pe Sanna Marin în timpul concediului.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ameninţa săptămâna trecută că Rusia ”va reacţiona foarte negativ” în cazul unei restrângeri a vizelor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.